Πολλές φορές, όταν νιώθουμε αδιαθεσία ή όταν βρίσκουμε κάτι στο σώμα μας, ψάχνουμε τα συμπτώματα στην Google. Από εκεί στο 90% των περιπτώσεων βλέπουμε πως έχουμε καρκίνο και τελικά μιλάμε με γιατρό για να δούμε πως όλα είναι καλά. Τώρα, με την τεχνητή νοημοσύνη να μπαίνει στη ζωή μας, η αναζήτηση της Google για συμπτώματα και ιατρικές συμβουλές, έχει μεταφερεθεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Ναι, όταν η τεχνητή νοημοσύνη δίνει ακόμα και σήμερα ηλίθιες απαντήσεις, κάποιοι την εμπιστεύονται για την υγεία τους.

Ήρθε λοιπόν μια μελέτη τώρα,  για τις ιατρικές συμβουλές από την τεχνητή νοημοσύνη, που δείχνει πως ο Copilot και η τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι αρκετά για ιατρικές συμβουλές. Κάτι που είναι τρομερά λογικό, όμως στην εποχή μας η λογική αγνοείται. Μάλιστα, το ένα τέταρτο από τις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να φέρει τον ασθενή σε πολύ χειρότερη κατάσταση, αν ακολουθουσε τις συμβουλές και έπαιρνε τα φάρμακα που πρότεινε.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Scimex με τίτλο « Μην εγκαταλείπετε τον γιατρό σας για τον Dr Chatbot ακόμα », οι ερευνητές έκαναν 10 συχνές ερωτήσεις για καθένα από τα 50 πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα της Αμερικής, δημιουργώντας 500 απαντήσεις συνολικά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις και βαθμολόγησαν πόσο ιατρικά ακριβείς είναι. Το AI έλαβε μέση βαθμολογία ορθότητας 77%, ενώ κατά 23% ήταν εντελώς λάθος.

Οι ειδική που έκαναν δοκιμές για να δουν πόσο ακριβής είναι το Copilot σχετικά με τα φάρμακα που προτείνει. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά κακό για κάτι που έχει να κάνει με την υγεία μας.

Apple Intelligence: Ενημέρωσε χρήστη πως χώρισε!

«Μόνο το 54% των απαντήσεων συμφωνούσε με την επιστημονική συναίνεση. Όσον αφορά τη δυνητική βλάβη των ασθενών, το 42% των απαντήσεων του AI θεωρήθηκε ότι οδηγούσε σε μέτρια ή ήπια βλάβη και το 22% σε θάνατο ή σοβαρή βλάβη. Μόνο το ένα τρίτο περίπου (36%) θεωρήθηκε ακίνδυνο», λένε οι επιστήμονες.

Για αυτό, όταν χρειάζεστε ιατρική συμβουλή, πάντα μα πάντα, να μιλάτε με τον γιατρό σας και όχι με ένα chatbot, που μέχρι στιγμής μας έχει ταράξει στις ανόητες απαντήσεις. Σε θέματα ιατρικής δεν χωράει η τεχνητή νοημοσύνη, που είναι ακόμα στις αρχές της. Όχι, η τεχνολογία αυτή, όσο και αν την προωθούν για έτοιμη, απέχει πολύ από το να μας δώσει αξιόπιστα αποτεέσματα. Με την υγεία μας δεν παίζουμε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scimex.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.