Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σαφείς ενστάσεις επί της προτάσεως του OTE επικαλούμενη το δίκαιο περί ανταγωνισμού. Τι αναφέρει η πρόταση της Cosmote για εκπτώσεις τιμών προς Nova και Vodafone. Ας δούμε τι είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας:

Αυτή είναι επόμενη μεγάλη καινοτομία της Apple μετά το iPhone

Ο όμιλος OTE και η Cosmote αναλαμβάνουν δυο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, το FTTH δίκτυο δηλαδή στα σπίτια όλων. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία της Cosmote αφορά τις εκπτώσεις όγκου, με σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH, και η οποία μάλιστα έχει ήδη κατατεθεί για έγκριση στην ΕΕΤΤ.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα σύστημα εκπτώσεων ως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα μπορούν να δεσμευθούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις. Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά.

Εφόσον εγκριθεί η πρόταση, η οπτική ίνα θα φθάσει σε ακόμη περισσότερα σπίτια σε συνδυασμό με τα κουπόνια Smart Readiness και Gigabit Voucher η Ελλάδα θα μπορέσει να μεταβεί ταχύτερα από το χαλκό στην οπτική ίνα και να καλύτερη την υστέρησή της σε υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Με λίγα λόγια δηλαδή, με βάση την πρόταση του ΟΤΕ οι πάροχοι θα δεσμεύονται για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρνει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα πάντα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, προκειμένου να μπορέσουν να πετύχουν εκπτώσεις της τάξεως του 28%.

Επειδή ακριβώς ο ΟΤΕ έχει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο, η Vodafone και η Nova θα αγοράζουν φθηνότερα στη χονδρική και θα μπορούν να μετακυλήσουν αυτές τις εκπτώσεις στον τελικό πελάτη. Έτσι θα υπάρχει μείωση των τιμών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, προκειμένου να μπορέσει να αυξηθεί η διείσδυση των δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Η Vodafone συμφωνεί με την πρόταση, η Nova με κάποιες επιφυλάξεις. Ωστόσο για να δοθεί το πράσινο φως από ΕΕΤΤ πρέπει να συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία όμως εκφράζει διαφωνίες και αναμένεται να καλέσει τον ΟΤΕ να αλλάξει τη πρότασή του. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι ο μόνος ζημιωμένος από ένα τέτοιο σύστημα είναι ένας δεύτερος πάροχος χονδρικής, που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει, ωστόσο η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα μπει επίσημα στη χονδρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.