Ένας Πολωνός προγραμματιστής πέτυχε κάτι απίστευτο, δείχνοντας πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι πιο αποδοτικός από την τεχνητή νοημοσύνη στον προγραμματισμό, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο μαραθώνιος προγραμματισμού 10 ωρών, τον άφησε εξουθενωμένο, όμως νίκησε την OpenAI, στον τελικό του διαγωνισμού AtCoder World Tour Finals 2025.

Την Τετάρτη, ο προγραμματιστής Przemysław Dębiak (γνωστός ως “Psyho”), πρώην υπάλληλος της OpenAI, νίκησε την τεχνητή νοημοσύνη της OpenAI στο Τόκιο.

Η AtCoder, μια ιαπωνική πλατφόρμα που φιλοξενεί ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς προγραμματισμού και διατηρεί παγκόσμιες κατατάξεις, διοργάνωσε αυτό που ίσως είναι ο πρώτος διαγωνισμός όπου ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανταγωνίστηκε απευθείας κορυφαίους ανθρώπους προγραμματιστές σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κατασκευαστής του ChatGPT συμμετείχε ως χορηγός και υπέβαλε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε έναν ειδικό αγώνα επίδειξης με τίτλο “Άνθρωποι εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης”. Παρά την ακούραστη φύση του πυριτίου, η εταιρεία κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

«Η ανθρωπότητα έχει επικρατήσει (προς το παρόν!),» έγραψε ο Dębiak στο X, σημειώνοντας ότι είχε λίγο ύπνο ενώ αγωνιζόταν σε αρκετούς διαγωνισμούς σε τρεις ημέρες. «Είμαι εντελώς εξαντλημένος… Μόλις που ζω».

AtCoder

Ο διαγωνισμός απαιτούσε από τους διαγωνιζόμενους να λύσουν ένα μόνο σύνθετο πρόβλημα βελτιστοποίησης σε διάστημα 600 λεπτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει κάποια απολύτως σωστή λύση, πάρα μόνο τις βέλτιστες προσεγγίσεις, μέσω συνεχής βελτίωσης.

Ο διαγωνισμός απηχεί την αμερικανική λαϊκή ιστορία του John Henry, του ανθρώπου που οδηγούσε ατσάλι και έτρεξε εναντίον μιας ατμοκίνητης μηχανής γεώτρησης τη δεκαετία του 1870. Όπως και η θρυλική μάχη του Henry ενάντια στον βιομηχανικό αυτοματισμό, η νίκη του Dębiak αντιπροσωπεύει έναν εμπειρογνώμονα που πιέζει τον εαυτό του στα φυσικά του όρια για να αποδείξει ότι η ανθρώπινη ικανότητα εξακολουθεί να έχει σημασία σε μια εποχή προόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η νέα επίθεση που αποκτά τον έλεγχο του προγράμματος περιήγησης για κινητά ή υπολογιστές

Και οι δύο ιστορίες παρουσιάζουν εξαντλητικούς αγώνες αντοχής — ο Χένρι οδηγούσε ατσάλινα καρφιά για ώρες μέχρι που η καρδιά του σταμάτησε, ενώ ο Dębiak κωδικοποιούσε για 10 ώρες με ελάχιστο ύπνο. Ο παραλληλισμός επεκτείνεται στη γλυκόπικρη φύση και των δύο νικών: ο Χένρι κέρδισε τον αγώνα του αλλά πέθανε από την προσπάθεια, συμβολίζοντας την αναπόφευκτη πορεία του αυτοματισμού, ενώ η παραδοχή του Dębiak ότι η ανθρωπότητα επικράτησε «προς το παρόν» υποδηλώνει ότι αναγνωρίζει ότι αυτός μπορεί να είναι ένας προσωρινός θρίαμβος εναντίον ολοένα και πιο ικανών μηχανών.

Για την ιστορία, ο Dębiak κέρδισε το έπαθλο των 500.000 γιέν (2.900 ευρώ) και ταυτόχρονα επέζησε από τη δοκιμασία, σε αντίθεση με τον Χένρι. Οι τελική τοι AtCoder World Tour είναι γνωστοί για το ότι ωθούν τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη στα όριά τους, μέσα από σύνθετες προκλήσεις βελτιστοποίησης σαν αυτή.

Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού έδειξαν ότι ο Psyho τερμάτισε με βαθμολογία 1.812.272.558.909 βαθμών, ενώ το μοντέλο της OpenAI (που αναφέρεται ως “OpenAIAHC”) σημείωσε 1.654.675.725.406 βαθμούς, μια διαφορά περίπου 9,5%.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.