Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ενός iPhone, μπορεί να δώσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα, σε άτομα που δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικούς λογαριασμούς, φωτογραφίες και άλλα, για αυτό πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις ρυθμίσεις, για να είμαστε πιο προστατευμένοι από επιθέσεις και τα δεδομένα μας να μείνουν μακριά από τα χέρια εγκληματιών, διαφυλάσσοντας την ιδιωτικότητά μας και τα χρήματά μας.
H NSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ), προειδοποιούν πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και έχουν παραδείγματα από χρήστες που την πάτησαν. «Ο κίνδυνος δεν είναι απλώς θεωρητικός», λέει η NSA. «Οι κακόβουλες τεχνικές είναι δημοσίως γνωστές και χρησιμοποιούνται».
Οι οδηγίες επικεντρώνονται γύρω από το Wi-Fi και συγκεκριμένα του Auto-Join, που χρησιμοποιείται για την αυτόματη σύνδεση σε δημόσια σημεία πρόσβασης ή σε Wi-Fi που έχουν bar, καφετέριες και ξενοδοχεία. Από προεπιλογή, αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, ώστε το τηλέφωνό μας να παραμένει συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο ή σε ένα hotspot, όμως αυτό είναι επικίνδυνο.
«Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του δωρεάν Wi-Fi είναι η δυνατότητα του χάκερ να τοποθετηθεί ανάμεσα σε εσάς και το σημείο σύνδεσης. Επομένως, αντί να μιλάτε απευθείας με το hotspot, στέλνετε τις πληροφορίες σας στον χάκερ, ο οποίος στη συνέχεια τις αναμεταδίδει. Ενώ εργάζεται σε αυτήν τη ρύθμιση, ο χάκερ έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που στέλνετε στο Διαδίκτυο: σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας. μπορεί — με τον ελεύθερο χρόνο του — να έχει πρόσβαση στα συστήματά σας σαν να ήταν εσείς.» Αναφέρει η Kaspersky.
Πρακτικά, με την χρήση μιας συσκευής όπως το Pineapple, ένας hacker μπορεί να αντιγράψει τα στοιχέια ενός Wi-Fi δικτύου ώστε τα κινητά μας να συνδέονται αυτόματα στην συσκευή του, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αφού χρησιμοποιεί το ίδιο SSID και τους ίδιους κωδικούς. Το Pineapple παραμένει συνδεδεμένο στο αρχικό δίκτυο, προσφέροντάς την ίδια εμπειρία χρήστης, με την διαφορά όμως, πως όλα τα δεδομένα που στέλνουμε ή λαμβάνουμε, περνάνε μέσα από την συσκευή του hacker, η οποία τα καταγράφει. Στην συνέχεια μπορεί να διαβάσει αυτά τα δεδομένα και να τα αποκρυπτογραφήσει, κλέβοντάς τα πάντα, είτε αυτό είναι φωτογραφίες που στέλνουμε, είτε οι κωδικοί της τράπεζας που κάναμε login.
Για να μειώσουμε λοιπόν τον κίνδυνο, πρέπει να κάνουμε την συσκευή μας να μη συνδέεται αυτόματα σε ανοιχτά δίκτυα. Αυτό γίνεται στα iPhone πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Wi-Fi και κάτω κάτω θα βρούμε τις επιλογές για Ask to Join Networks και Auto-Join Hotspot. Αυτές τις ρυθμίσεις τις αλλάζουμε σε Ποτέ ή για την ευκολία μας του λέμε να μας ρωτάει κάθε φορά που βρίσκει δίκτυα.
Μόλις αλλάξουν αυτές οι ρυθμίσεις, το κινητό δε θα συνδέεται αυτόματα σε ανοιχτά δίκτυα και άρα θα αποφεύγει και τα κακόβουλα δίκτυα που έχουν στήσει απατεώνες, με στόχο να κλέψουν τα δεδομένα μας. Φυσικά, μια άλλη επιλογή είναι να κλείνετε το Wi-Fi όταν δεν είστε στο σπίτι ή τη δουλειά σας.
Η NSA προτείνει επίσης σε όσους είναι συνδεδεμένοι σε εξωτερικό δίκτυο να απενεργοποιούν το Bluetooth στα iPhone τους εάν δεν το χρησιμοποιούν. Γιατί; Επειδή με ενεργοποιημένο το Bluetooth, ένας χρήστης iPhone θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια επίθεση BlueBorne, η οποία είναι όταν ένας χάκερ παίρνει τον έλεγχο μιας συσκευής χωρίς καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο κάτοχος του τηλεφώνου να γίνει θύμα επίθεσης ransomware, κλοπής δεδομένων ή κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο.
Πως η Google θα αντιμετωπίσει τους τηλεφωνικούς απατεώνες στο Android
Καλό θα είναι να κάνετε και μια εκκαθάριση κάθε τόσο στα δίκτυα που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε ξανά. Για να το κάνετε αυτό πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του iPhone για το Wi-Fi και πατώντας επεξεργασία στην πάνω δεξιά γωνία θα δείτε τα αποθηκευμένα δίκτυα που έχετε συνδεθεί παλαιότερα. Τα δίκτυα που μπορείτε να διαγράψετε θα έχουν έναν κόκκινο κύκλο με μια λευκή παύλα στη μέση στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Πατήστε αυτό το σύμβολο στα δίκτυα που θέλετε να διαγράψετε από το τηλέφωνό σας και πατήστε το κόκκινο πλαίσιο που λέει “Διαγραφή”. Όταν τελειώσετε, πατήστε το κουμπί Τέλος στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.
Μεγάλη προσοχή θέλει και στα δίκτυα που το όνομά τους μοιάζει με το όνομα του καταστήματος που βρισκόμαστε. Καθώς μια Pineapple συσκευή έρχεται με σημαντικό κόστος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δημιουργείται ένα hotspot με όνομα που μοιάζει με αυτό του καταστήματος. Συνήθως αυτά τα hotspots είναι ξεκλείδωτα και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με το Pineapple, απλά με τον δωρεάν τρόπο.
Με πολύ κόσμο να μη γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις, ούτε και τον τρόπο που γίνεται η μετάδοση πληροφοριών στα δίκτυα, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ένας χρήστης σε σοβαρά προβλήματα χωρίς να το περιμένει. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα δίκτυα στα οποία συνδεόμαστε.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.