Αν και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το διάστημα είναι εξαιρετικά κρύο ακόμη και παγωμένο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καθόλου θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία, όπως εξηγεί το space.com, είναι μια μέτρηση της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα σωματίδια, ενώ η θερμότητα είναι το πόση ενέργεια έχουν τα σωματίδια ενός αντικειμένου. Έτσι, σε μια πραγματικά κενή περιοχή του χώρου, δεν θα υπήρχαν σωματίδια και ακτινοβολία, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επίσης θερμοκρασία.

Φυσικά, το διάστημα είναι γεμάτο από σωματίδια και ακτινοβολία για να παράγει θερμότητα και θερμοκρασία. Οι θερμότερες περιοχές του διαστήματος βρίσκονται γύρω από τα αστέρια, τα οποία περιέχουν όλες τις συνθήκες για να ξεκινήσει η πυρηνική σύντηξη.

Πρόκληση θερμοκρασίας ή θερμότητας έχουμε όταν η ακτινοβολία από ένα αστέρι φτάνει σε ένα σημείο του διαστήματος με πολλά σωματίδια. Αυτό δίνει στην ακτινοβολία από αστέρια όπως ο ήλιος κάτι στο οποίο μπορεί να δράσει. Γι’ αυτό η Γη είναι πολύ πιο ζεστή από την περιοχή μεταξύ του πλανήτη μας και του άστρου του. Η θερμότητα προέρχεται από τα σωματίδια στην ατμόσφαιρά μας που προσκρούουν το ένα στο άλλο διανέμοντας αυτή την ενέργεια.

Η γειτνίαση με το άστρο μας και η ύπαρξη σωματιδίων δεν αποτελούν εγγύηση για την αυξημένη θερμοκρασία. Ο Ερμής για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα ζεστός κατά τη διάρκεια της ημέρας και παγωμένος τη νύχτα. Οι θερμοκρασίες του πέφτουν ως και τους – 178 βαθμούς κελσίου. Στον Ουρανό, η θερμοκρασία πέφτει στους – 214 βαθμούς.

Βρήκαν οργανική ύλη σε δείγμα από αστεροειδή – Τα υλικά που δημιουργούν ζωή

Μακριά από τα αστέρια τα σωματίδια είναι τόσο διασκορπισμένα που η μεταφορά θερμότητας με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ακτινοβολία είναι αδύνατη, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες πέφτουν σημαντικά. Η περιοχή αυτή ονομάζεται διαστρικό μέσο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα!
  Το απόλυτο μηδέν είναι -267,15 C° , πως είναι δυνατόν στον Ουρανό να επικρατούν θερμοκρασίες -371C° , όπως αναφέρετε στι άρθρο;
  Ευχαριστώ!

 2. Καλημέρα!
  Το απόλυτο μηδέν είναι -267,15 C° , πως είναι δυνατόν στον Ουρανό να επικρατούν θερμοκρασίες -371C° , όπως αναφέρετε στο άρθρο;
  Ευχαριστώ!

 3. Ωραία τα σχόλια,αλλά κανείς δεν είπε τελικά θέλουμε κουβέρτα στο διάστημα η όχι??…αποσαφηνιστε παιδιά για να ξέρουμε!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.