Ένα ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα dark mode είναι ένα από τα μεγαλύτερα features που αναμένονται στο νέο Android Q. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την επίδραση που θα έχει το dark mode στην διάρκεια της μπαταρίας μας, όταν το Android Q θα γίνει επισήμως διαθέσιμο. Ας θυμηθούμε όμως κάτι σε αυτό το σημείο. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνεται μόνο σε συσκευές που έχουν OLED οθόνες, όπου το κάθε pixel όσο πιο σκοτεινό είναι τόσο μικρότερη κατανάλωση ενέργειας παρουσιάζει.

Για να απαντήσουν στην ερώτηση, πόσο περίπου ενέργεια θα πρέπει να αναμένει ο χρήστης ότι θα εξοικονομηθεί, το phonearena χρησιμοποίησε ένα Google Pixel 3 και έθεσε τη φωτεινότητα της οθόνης στα 200nits, μια τυπική μέση τιμή. Στη συνέχεια, παρατήρησαν πως η κατανάλωση ενέργειας άλλαξε, όταν άλλαξαν το default look του interface σε ένα dark theme. Οι δοκιμές τους έγιναν με το Basemark Power Assessment Tool, που είναι μια ειδική hardware συσκευή που παρακολουθεί τη χρήση σε πραγματικό χρόνο και την καταγράφει με ακρίβεια milliwatt. Από τη στιγμή που δεν είχαν το Android Q να τρέχει στο Pixel 3, έπρεπε να προσομοιώσουν την ύπαρξη ενός dark mode στη συσκευή. Πιο συγκεκριμένα, εκεί όπου ήταν εφικτό, χρησιμοποίησαν την επιλογή dark theme του Android 9 Pie και στις οθόνες όπου δεν είχαν αυτό το effect χρησιμοποιήθηκε η επιλογή προσβασιμότητας Invert Colors του Android.

Ξεκίνησαν μετρώντας την κατανάλωση ενέργειας σε διάφορες περιοχές του Interface. Άνοιγαν τις επαφές, την εφαρμογή των κλήσεων, την λίστα των πρόσφατων κλήσεων, το συρτάρι εφαρμογών, έκαναν γρήγορες αναζητήσεις στο Google και scrolling στα αποτελέσματα. Το Pixel 3 του ήταν συνδεδεμένο σε Wifi για τις δοκιμές. Να οι μετρήσεις που πήραν.

Κατά μέσο όρο, με το browsing μέσω του interface και των stock εφαρμογών, το Pixel 3 κατανάλωσε 30% λιγότερη ενέργεια όταν εφαρμοζόταν το dark theme.  Να σημειωθεί, ότι στο σχεδιάγραμμα παραπάνω, αναφέρεται η συνολική κατανάλωση της ενε΄ενέργειας της συσκευής και όχι μόνο η οθόνη. Αυτό κάνει τα αποτελέσματα πιο ρεαλιστικά και ενδεικτικά του τι μπορεί να κάνει το dark mode.

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν κοιτούν μόνο στο συρτάρι εφαρμογών όταν χρησιμοποιούν το smartphone τους. Πολύς χρόνος δαπανάται και στη χρήση εφαρμογών, και για αυτό το phonearena μέτρησε την αλλαγή στη κατανάλωση σε πολλές δημοφιλείς εφαρμογές, δεδομένου ότι το Android Q dark mode θα έχει επιρροή και σε αυτές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα:

Από τη στιγμή που πολλά δημοφιλή apps, όπως το Facebook και το Instagram δεν έχουν ένα ενσωματωμένο dark theme, χρησιμοποίησαν την επιλογή Invert Colors για να προσομειώσουν το dark mode. Μπορεί να μην αντιστρέφει τα χρώματα αυτή η επιλογή πλήρως και να μην θεωρείται ένα πραγματικό dark mode, αλλά κάτι τέτοιο δεν είχε σημαντική επίδραση στις δοκιμές.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, μια μείωση της τάξεως του 14.8% είναι σημαντική, ιδίως όταν δεν απαιτείται οποιαδήποτε αλλαγή του hardware. Ορισμένες εφαρμογές, εμφάνισαν μεγαλύτερη τάση μείωσης της κατανάλωσης. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε το Facebook Messenger.

Εφαρμογές, όπως το Youtube και ο Google Chrome δεν επωφελούνται από ένα dark theme. Σχεδόν όλη η ενέργεια που καταναλώνεται από το Youtube είναι συνέπεια ενός βίντεο που αναπαράγεται και ένα dark mode στον Chrome δεν θα επηρέαζε την εμφάνιση των websites.

Όπως έδειξαν οι ανωτέρω δοκιμές, μια σημαντική ποσότητα που καταναλώνεται από ένα τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της χρήσης πηγαίνει στο φωτισμό της οθόνης. Επομένως η άφιξη ενός Dark Mode στο Android είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε smartphones με OLED οθόνη. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να δουλέψει κάτι τέτοιο.

Η αύξηση της διάρκειας της μπαταρίας θα είναι σημαντική, μόνο αν το Android Q Dark Mode εφαρμοστεί σε native αλλά και τρίτες εφαρμογές. Και αυτό γιατί ο κόσμος ξοδεύει περισσότερο χρόνο σε εφαρμογές παρά στο συρτάρι εφαρμογών. Και επιπλέον, η μείωση στη κατανάλωση θα εξαρτηθεί από το πως χρησιμοποιείς το smartphone σου. Αν το μόνο που κάνεις είναι να στέλνεις μηνύματα στους φίλους σου ή να ελέγχεις τα social media, τότε η μείωση θα είναι σημαντική, αν βλέπεις βίντεο μόνο, όχι και τόσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.