Μπορεί να μην έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα στην κυκλοφορία ακόμα, όμως έχουμε ήδη άνθρωπο με chip στον εγκέφαλό του, που του επιτρέπει να κερδίσει την καθημερινότητά του πίσω. Ο ασθενής είναι ο 29χρονος Noland Arbaugh, που είναι παραπληγικός χωρίς την ικανότητα να κινηθεί. Τώρα μπορεί να ελέγξει υπολογιστή με την χρήση του εγκεφάλου του και κάθε μέρα βελτιώνει τις ικανότητές του.

Σύμφωνα με τελευταία νέα από το Reuters, ο ασθενής μπορεί να ελέγξει πλήρως υπολογιστή και μάλιστα έχει καταφέρει να παίξει σκάκι, αλλά και Civilization VI για 8 ώρες συνεχόμενα. Όλα με το να σκέφτεται τι θέλει να κάνει.

Το Neuralink είναι μια νευροτεχνολογία που δημιουργήθηκε από την εταιρία του Elon Musk, με στόχο να δημιουργήσει ένα εμφύτευμα διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής (BMIs). Πρωταρχικός σκοπός ήταν να επιτρέψει σε ανθρώπους να επικοινωνούν απευθείας με υπολογιστές ώστε να ενισχύσουν τις γνωστικές τους ικανότητες, προσφέροντας λύσεις σε νευρολογικές παθήσεις, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη με την ανθρώπινη γνώση.

Βέβαια έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις για αυτή ην τεχνολογία από πολλούς και έχει μια λογική, γιατί η κακή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να συμβεί και καλό είναι να προσέχουμε. Όμως στην περίπτωση του Noland, η χρήση είναι καλή και του επιτρέπει να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα.

Ο Noland Arbaugh έμεινε παράλυτος από τον ώμο και κάτω, μετά από ατύχημα κατάδυσης. Τώρα όμως μπορεί να παίζει πάλι σκάκι και παιχνίδια στον υπολογιστή του. Το εμφύτευμα του επιτρέπει να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή τους και το πληκτρολόγιο, απλά με την σκέψη του.

«Η επέμβαση ήταν πολύ εύκολη. Κυριολεκτικά βγήκα από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα. Δεν έχω γνωστικές διαταραχές. Ουσιαστικά είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι», είπε ο Arbaugh, αναφερόμενος στο παιχνίδι Civilization VI, «όλοι (η Neuralink) μου δώσατε τη δυνατότητα να το κάνω ξανά και παίξαμε για 8 ώρες συνεχόμενα».

Τον Ιανουάριο, η Neuralink προχώρησε στην εμφύτευση του chip, αφού έλαβε έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους το φθινόπωρο του 2023. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν το 2022 σε μαϊμούδες και άλλα θηλαστικά, με τα 15 από τα 23 πειραματόζωα να μην επιβιώνουν.

Πως κατεβάζεις επιτέλους το taxis στο κινητό σου

Τώρα όμως ο πρώτος ασθενής με chip στον εγκέφαλό του έχει αναρρώσει πλήρως και είναι πολύ εντυπωσιακό που μπορεί τόσο γρήγορα να ελέγχει υπολογιστή για να κάνει καθημερινές λειτουργίες.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, με νευρικές επιδράσεις που γνωρίζουμε. Ο ασθενής μπορεί να μετακινήσει ένα ποντίκι στην οθόνη, απλά με την σκέψη», είπε ο Μασκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.