Η αποστολή Apollo 11, με την οποία η NASA έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη, διήρκησε από τις 16 Ιουλίου ως τις 24 Ιουλίου του 1969. Εκτός από την προσγείωση των πρώτων ανθρώπων, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να το μεταδώσει και live, ζωντανά.

NASA ζωντανά Σελήνη

Ειδική κάμερα για τη Σελήνη

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα howtogeek.com, η NASA ήρθε σε επικοινωνία με την Westinghouse Electric, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ειδικής κάμερας για την αποτύπωση της πιο σημαντικής στιγμής της ανθρωπότητας. Το περιβάλλον της Σελήνης είχε τις δικές του προκλήσεις, επομένως τροποποιήθηκε με κατάλληλα χαρακτηριστικά για να μπορεί να αντεπεξέλθει.

Οι θερμοκρασίες στη Σελήνη κυμαίνονται μεταξύ 121 βαθμών Κελσίου στο φως του ήλιου και -157°C στο σκοτάδι, κάνοντας τις συμβατικές κάμερες ουσιαστικά άχρηστες. Η κάμερα δηλαδή, έπρεπε να λειτουργεί τόσο σε πολύ φωτεινές καταστάσεις όσο και στις σκιές.

Nova: Σημαντική ενημέρωση για λογαριασμούς Φεβρουαρίου με αυξήσεις για όλους

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι η κάμερα θα έπρεπε να αντέξει αρκετό χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει  σε όλη τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11. Ήταν απολύτως απαραίτητο να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και ικανή να λειτουργεί με την περιορισμένη ισχύ του διαστημικού σκάφους.

Επιπλέον έπρεπε να εξοικονομηθεί με κάποιον τρόπο bandwidth μεταδίδοντας με μόλις 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το βίντεο ήταν ασπρόμαυρο και η ανάλυση χαμηλή, ωστόσο ήταν το video με τη μεγαλύτερη σημασία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η μετάδοση στη Γη

Η NASA όμως είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα του πως θα το έστελνε στη Γη σε πραγματικό χρόνο.  Η κεραία που χρησιμοποιήθηκε περιείχε επιχρυσωμένο σύρμα για να κατευθύνει τα σήματα εικόνας ή ήχου στη Γη. Η live μετάδοση αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα λόγω της απόστασης, της απώλειας σήματος και της χαμηλής ισχύος στη Σελήνη, με τη NASA να χρησιμοποιεί το σύστημα Unified S-band για να συνδυάσει βίντεο, φωνή και άλλα δεδομένα σε ένα σήμα, διευκολύνοντας την αποστολή όλων από τη Σελήνη στη Γη χωρίς την ανάγκη πολλαπλών κεραιών.

Τρεις σταθμοί στη Γη λάμβαναν το σήμα το οποίο μεταδίδονταν στα κεντρικά της NASA. Από εκεί, έπρεπε και πάλι να μετατραπεί σε 30 καρέ για να μπορέσει να μεταδοθεί μέσω τηλεοράσεων και να φθάσει στα σπίτια όλων μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.