Βάσει 10 συνεντεύξεων με πηγές εντός της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών, το TechNode μας λέει όλη την ιστορία του πως η Huawei κατάφερε να εδραιωθεί στην Ελληνική αγορά και πως οι ισορροπίες άλλαξαν προς όφελος του Κινεζικού Τηλεπικοινωνιακού γίγαντα.
Το 2011, η Ελληνική κυβέρνηση ξεκινούσε ένα μακροχρόνιο ταξίδι αποφυγής της πτώχευσης με κόστος τη σκληρή λιτότητα. Οι περικοπές στη κοινωνική πρόνοια, η αυξημένη φορολογία και οι δραστικές μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, προκάλεσαν την άνοδο της ανεργίας με τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους. Εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν. Πολλές επιχειρήσεις δεν ήξεραν αν θα τη βγάλουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και η ελληνική κυβέρνηση έπεσε πλέον στα χέρια των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Κατά τη διάρκεια αυτού του χάους, ένας μικρός τηλεπικοινωνιακός πάροχος εξοπλισμού, αποφάσισε να αναβαθμίσει το δίκτυό του στην Ελλάδα, σε 4G. Η Wind Hellas ήθελε να ξοδέψει τρία χρόνια για να κατασκευάσει ξανά την υποδομή που προηγουμένως χρειάστηκαν 18 χρόνια να ολοκληρωθεί.
Η Wind Hellas είχε ένα μυστικό όπλο στη φαρέτρα της. Μια σχετικά, άγνωστη εταιρεία, που αποκαλούνταν Huawei. Αν και η χώρα μαστιζόταν από όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η Huawei βοήθησε την Wind Hellas να χτίσει ένα ολοκαίνουργιο δίκτυο. Μέχρι το 2014, οι δυο αυτές εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα 4G δίκτυο που ισχυρίζονταν ότι ήταν από τα πιο γρήγορα της χώρας.
Σήμερα, η Wind Hellas, είναι ο μόνος πάροχος της Ελλάδας που δεν σχετίζεται με κάποιον Ευρωπαϊκό και η σχέση της με την Huawei είναι τόσο βαθιά. Δεν μπορούμε να προβούμε σε συγκρίσεις με άλλους προμηθευτές, αλλά από όσα γνωρίζουμε, οι επιδόσεις του εξοπλισμού της Huawei είναι στα ίδια επίπεδα με αυτούς, ανέφερε ο Νίκος Πανόπουλος, chief network and supply chain manager της Wind Hellas.
Για τη Κίνα, η Huawei αποτελούσε τον πρωταθλητή, τη φανερή απόδειξη ότι το κινεζικό μοντέλο μπορεί να γεννήσει παγκοσμίως ηγετικές δυνάμεις στον τεχνολογικό χώρο. Για τις ΗΠΑ είναι το κόκκινο πανί, κινεζικά συμφέροντα δηλαδή, που μεταμφιέζονται ως εταιρεία τεχνολογίας.
Αλλά για τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένης της Wind, η Huawei αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη για πάνω από 10 χρόνια. Αποτελεί έναν έμπιστο προμηθευτή, του οποίου η αξία και εμπιστοσύνη έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου.
Ο εξοπλισμός της Huawei βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο core network της Ελλάδας, ο εξοπλισμός της Huawei βρίσκεται τουλάχιστον σε πάνω από το μισό του 4G radio access network (RAN), του τμήματος της υποδομής δηλαδή που μιλά απευθείας με τα κινητά μας τηλέφωνα. Η Wind Hellas έχτισε το σύστημα RAN αποκλειστικά με Huawei εξοπλισμό.
Σημείωση: Το RAN αποτελεί την υποδομή που συνδέει τον τελικό χρήστη με το core network. Αν στέλνεις ένα email το πρώτο πράγμα που θα κάνει το τηλέφωνο είναι να συνδεθεί στο δίκτυο με τη χρήση του RAN. Η ΕΕ θεωρεί το RAN εξαιρετικά ευαίσθητο, όχι όμως κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια του δικτύου.
Δεν είναι μόνο οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Οι αποθήκες των IT providers στη χώρα είναι γεμάτες με προϊόντα της Huawei έτοιμα να ενσωματωθούν σε servers σε όλη τη χώρα. Η κινεζική εταιρεία είναι τόσο αγκυστρωμένη με τα συστήματα ενός συμμάχου των ΗΠΑ, που είναι αδύνατον να φανταστείς τη χώρα να τον αρνείται και να βάζει βέτο.
Από την μια πλευρά έχοντας έναν σημαντικό στρατιωτικό έταιρο και από την άλλη έναν αναντικατάστατο εμπορικό σύμμαχο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα που έχει γίνει τόσο κοινό το 2020.
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως η διαμάχη για τη Huawei μοιάζει όταν βρίσκεται στη μέση, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα case study. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική όπως θα δούμε και στο επόμενο άρθρο, καθώς περιλαμβάνει τον ύποπτο θάνατο ενός εργαζομένου της Vodafone, με την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, και μας παρέχει το καλύτερο παράδειγμα, των δυσκολιών και των διλλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Τα προηγούμενα δυο χρόνια, Αμερικανοί διπλωμάτες παρότρυναν τους συμμάχους να μην χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei στα 5G δίκτυα. Και ορισμένοι το έκαναν. Όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Η υπόλοιπη Ευρώπη αρνείται να την αποκλείσει εντελώς. Πολλές ωστόσο χώρες προς το παρόν παραμένουν αναποφάσιστες. Η Αυστρία, η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ιστανία.
Περιεχόμενα επόμενης σελίδας
- Το ταξίδι της Huawei στη δύση
- Καλά προϊόντα, εξαιρετικές υπηρεσίες
- Η μυστική συνταγή της Huawei
- Το άρπαγμα της ευκαιρίας
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.