Skip to content

Πώς διορθώνεις το πρόβλημα με το “This PC can’t run Windows 11”

Κοινοποίηση:
This PC cant run windows 11

Η Microsoft κυκλοφόρησε ένα εργαλείο για να ελέγχεις αν ο υπολογιστής σου μπορεί να τρέξει τα Windows 11 και δημιούργησε ένα χάος γιατί το εργαλείο λέει τα δικά του ότι και να γίνει. Το PC Health Check λέει πλέον γιατί ο υπολογιστής δεν είναι συμβατός με το νέο λειτουργικό σύστημα. Συγκεκριμένα σε πληροφορεί ότι φταίει ο διαθέσιμος χώρος στον δίσκο, ο επεξεργαστής, η απουσία υποστήριξης Secure Boot, ή το καταραμένο TPM 2.0 – διάβασε εδώ τι είναι αυτό το TPM.

Για τον δίσκο και τον επεξεργαστή δεν μπορώ να σου δώσω κάποιο μαγικό fix. Αν φταίει δίσκος πρέπει να πάρεις μεγαλύτερο δίσκο ή να διαγράψεις ότι μπορείς για να ελευθερώσεις χώρο. Αν φταίει ο επεξεργαστής πρέπει να αλλάξεις επεξεργαστή – και ότι άλλο χρειαστεί.

Όσον αφορά τα άλλα δύο ίσως υπάρχει λύση. Το πρώτο βήμα είναι να μπεις στο UEFI ή BIOS. Το πώς ανοίγεις αυτές τις ρυθμίσεις διαφέρει ανά κατασκευαστή και μοντέλο. Θα πρέπει να ψάξεις στο διαδίκτυο αναζητώντας κάτι του τύπου “how to open bios in HP envy 17”.

Μόλις καταφέρεις να μπεις στο UEFI ή BIOS ψάχνεις κάτι που αναφέρεται στην ασφάλεια, συνήθως είναι κάποιο tab με το όνομα “Security”. Ανοίγεις το Security λοιπόν και ψάχνεις για το TPM State, αν δεν υπάρχει ο υπολογιστής δεν έχει TPM, αν υπάρχει σιγουρέψου ότι γράφει “Installed” και “Enabled”. Αποθήκευσε τις αλλαγές, κάνε επανεκκίνηση και έλεγχο με το PC Health Check να δεις αν τώρα σου λέει ότι ο υπολογιστής μπορεί να τρέξει τα Windows 11.

Τι κάνεις αν ο υπολογιστής δεν έχει TPM; Εξαρτάται από τον υπολογιστή. Αν είναι desktop μπορείς να εγκαταστήσεις ένα, αν υποστηρίζει η μητρική και ο επεξεργαστής. Αν είναι laptop εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και θα πρέπει να ρίξεις πολύ προσωπικό ψάξιμο στο διαδίκτυο, με βάση το μοντέλο.

Πάμε για το Secure Boot. Ανοίγεις πάλι το UEFI ή BIOS και πας στο “Boot”, εκεί υπάρχει το Secure Boot. Απλά βεβαιώσου ότι είναι στο “Enabled” και κάνε επανεκκίνηση τον υπολογιστή. Αν δεν δεις το Secure Boot πουθενά, δυστυχώς έχεις πολύ παλιό υπολογιστή και δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από το να πάρεις καινούργιο, τουλάχιστον αν θες να χρησιμοποιήσεις τα Windows 11.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Αναγνωστόπουλος Χαρίλαος

Αναγνωστόπουλος Χαρίλαος

Ο Χαρίλαος Αναγνωστόπουλος ασχολείται με τη δημιουργία περιεχομένου από το σωτήριο έτος 2004. Ως συντάκτη τεχνολογίας, επιστήμης, και υγείας, κατάφερε να συνδυάσει ορισμένες από τις μεγάλες αγάπες του. Τα υπόλοιπα, είναι απλά ιστορία.

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.