Το τοπίο των ενημερώσεων στο Android, αποτελεί μια καταστροφή η οποία έχει επηρεάσει το λογισμικό για χρόνια. Ο κατακερματισμός, είναι μια κατηγορία που αποδίδεται συχνά στο Android, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει και κάνουν τα βήματα που απαιτείται για να διορθώσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λειτουργικό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν τόσες πολλές δυσκολίες στο να κρατούν το Android ενημερωμένο, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το πως ακριβώς λειτουργούν αυτές οι ενημερώσεις.
- Η Google παρέχει το Platform Developer Kit στον κατασκευαστή
- Ο κατασκευαστής ετοιμάζει το λογισμικό για το hardware του
- Ο κατασκευαστής γράφει τον απαραίτητο κώδικα προκειμένου οι επεξεργαστές να λειτουργούν με το OS
- Βάζουν τα βασικά features σε λειτουργία, κλήσεις, μηνύματα και συνδεσιμότητα internet
- Προσθέτουν custom software στο OS
- Δοκιμάζουν το σχεδόν έτοιμο προϊόν για bugs
- Έπειτα δοκιμάζουν το OS εξωτερικά
- Οι κατασκευαστές διασφαλίζουν ότι το OS ανταποκρίνεται στα Bluetooth και Wi-Fi standards
- Οι πάροχοι βοηθούν στη δοκιμή του OS με το δίκτυό τους
- Η τελική έκδοση γίνεται διαθέσιμη.
Αυτή λοιπόν, είναι η προετοιμασία μιας ενημέρωσης του Android, σύμφωνα με την Sony. Επομένως, βλέπεις γιατί απαιτείται χρόνος και για ποιους λόγους είναι δύσκολο να διατηρήσουν πλήρως ενημερωμένες τις συσκευές.
Αν και η Google βρίσκεται συχνά να είναι ο αποδέκτης αρνητικών σχολίων που αφορούν την κατάσταση αυτή, ωστόσο η ίδια δεν φταίει. Αντίθετα, έχει λάβει τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσει τους κατασκευαστές να διαθέσουν γρηγορότερα ενημερώσεις. Πιο συγκεκριμένα, προς την κατεύθυνση αυτή, υπόσχεται να βοηθήσει το Project Treble, που όπως έχουμε αναφέρει ξανά, όλες οι συσκευές από το Oreo και πάνω απαιτείται να υποστηρίζουν.
Τι μας δίδαξε η Android Pie beta για τους κατασκευαστές
Όταν η Google διάθεσε τις developer previews του Android 9 Pie, πολλές συσκευές εκτός του Pixel για πρώτη φορά μπορούσαν να την τρέξουν. Είδαμε συσκευές της OnePlus, Essential, Sony, Xiaomi, Oppo, Vivo και Nokia. Κάτι τέτοιο δείχνει σαφώς ότι όλοι αυτοί οι κατασκευαστές ενδιαφέρονται για τις ενημερώσεις του Android και κυρίως ενδιαφέρονται να τις διαθέτουν με συνέπεια. Θέλουν δηλαδή να εκμεταλλευθούν το σύστημα που η Google ενσωμάτωσε στο Oreo για να παρέχουν ενημερώσεις στις συσκευές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ηχηρή η απουσία των Samsung, HTC και LG από τη λίστα αυτή. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές είναι κακές εταιρείες, αλλά θα θέλαμε αναμφισβήτητα να είχαμε δει μια πιο ενεργή συμμετοχή τους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Είναι κακές εταιρίες που την είδανε αλλιώς και ότι είναι κάποιες. Ποτέ δεν πήρα samsung και apple γιατί είδα φίλους μου να σκορπανε τα λεφτα του σε σκουπίδια και στο τέλος να βγάζουν πρόβληματα και ούτε υποστηρίξη ούτε τίποτα. Έχω λεφτά αλλά δεν τα έχω για πέταμα. Δεν θα κάνω πλούσια την Samsung περαστικά σε οποίους έχουν της εν λόγω εταιρίες. Και ας μην καταλαβαίνουν ότι κάνουν λάθος.