Μια νέα μελέτη ασχολείται με το ποιοι και γιατί είναι πιο ευάλωτοι στη διαδικτυακή παραπληροφόρηση. Πιο συγκεκριμένα μελετά το τρόπο με τον οποίο διαφορετικοί δημογραφικοί και ψυχολογικοί παράγοντες διαμορφώνουν την ικανότητα των ατόμων να αξιολογούν την ακρίβεια των ειδήσεων.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ ανέλυσαν δεδομένα από 31 πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2006 και 2023 και βρήκαν ότι τα ευρήματα αυτά δεν ευθυγραμμίζονται με πολλές σχετικές μακροχρόνιες υποθέσεις. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων μεμονωμένων συμμετεχόντων, αναλύοντας πάνω από 250.000 μεμονωμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από 11.561 συμμετέχοντες, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονταν από 18 έως 88 ετών. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρίνουν εάν οι τίτλοι που καλύπτουν την πολιτική, την υγεία και άλλα θέματα ήταν αληθινοί ή ψευδείς.

παραπληροφόρηση έρευνα παράγοντες

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένους δημογραφικούς παράγοντες και ψυχολογικούς παράγοντες. Με το τρόπο αυτό βρέθηκε ότι η εκπαίδευση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αλλά η μετα-ανάλυση δεν βρήκε σημαντική διαφορά στην ευαισθησία μεταξύ εκείνων με υψηλότερο και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Ακόμη σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να μοιράζονται ή να πιστεύουν παραπληροφόρηση. Αντίθετα, η νέα ανάλυση έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι ήταν καλύτεροι από τους νεότερους στο να διακρίνουν τους αληθινούς τίτλους από τους ψευδείς.

Η πολιτική ταυτότητα αποδείχθηκε ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιρροής. Σύμφωνα με τους ερευνητές η αναλυτική σκέψη γενικά προέβλεπε καλύτερες επιδόσεις στον εντοπισμό παραπληροφόρησης. Παρ όλα αυτά βρέθηκε ότι ένας από τους ισχυρότερους δείκτες ευαισθησίας στην παραπληροφόρηση αποδείχθηκε ότι ήταν η εξοικείωση με τις ειδήσεις. Αυτό το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τους κινδύνους της επαναλαμβανόμενης έκθεσης, ειδικά σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα ευρήματα έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για το πώς η παραπληροφόρηση διαμορφώνει την κοινή γνώμη και τα εκλογικά αποτελέσματα.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη ενθάρρυνσης συνομιλιών με σεβασμό μεταξύ των πολιτικών διαφορών και σχεδιασμού εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης που μειώνουν την επαναλαμβανόμενη κυκλοφορία ψευδούς περιεχομένου. Τελικά, η μελέτη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης καθώς απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της στο διαδίκτυο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.