Το αίνιγμα που περιβάλλει τη σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν έγινε πιο περίπλοκο. Πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν μια μετατόπιση στην κατανομή της σκοτεινής ύλης σε σχέση με την πρώιμη περίοδο μετά το Big Bang.

Η ύλη εμφανίζεται λιγότερο συσσωρευμένη στο σύγχρονο Σύμπαν, υποδηλώνοντας ένα πιθανό ελάττωμα στο καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο. Ο αστροφυσικός Michael Strauss από το Πανεπιστήμιο του Princeton εφιστά την προσοχή, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα μία στις 20 η ασυμφωνία αυτή να είναι τυχαία.

Η αποκάλυψη αυτή απορρέει από την ένταση του σίγμα-οκτώ (S8), η οποία διερευνάται σε πέντε εργασίες στο Physical Review D, αναδεικνύοντας μια σημαντική πρόκληση στην κατανόηση της σκοτεινής ύλης.

Γαλαξίας φτιαγμένος από σκοτεινή ύλη, εντοπίστηκε τυχαία

Αναλύοντας διάφορα σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού μικροκυματικού υποβάθρου (CMB) και δεδομένων έξι ετών της Hyper Suprime-Cam (HSC) από το τηλεσκόπιο Subaru, οι ερευνητές παρατήρησαν στρεβλώσεις που προκαλούνται από τη βαρυτική επίδραση της σκοτεινής ύλης.

Παρά τη σχολαστική ανάλυση και τις τυφλές μεθόδους, οι τιμές S8 από την CMB (0,832) έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες από τις έρευνες ασθενών βαρυτικών φακών (0,763-0,776). Αυτό με τη σειρά του έρχεται σε αντίθεση με την αναμενόμενη εξέλιξη από μια ομαλή πρώιμη κατανομή σε μια πιο αδέξια κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Η ασυμφωνία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κοσμολογική μοντελοποίηση, τις έννοιες της σκοτεινής ύλης ή την ακρίβεια των μετρήσεων. Αν και οι αβεβαιότητες παραμένουν, τα τρέχοντα πειράματα και τα μελλοντικά όργανα μπορεί να δώσουν πιο σαφείς απαντήσεις, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση της εξέλιξης του Σύμπαντος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.