Η έννοια της σκοτεινής ύλης, αν και ασκεί επιρροή στην κοσμολογία, παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις. Ένα αξιοσημείωτο ζήτημα αφορά την παρουσία νάνων γαλαξιών γύρω από τον δικό μας Γαλαξία. Σύμφωνα με τα επικρατούντα μοντέλα σκοτεινής ύλης, οι γαλαξίες θα έπρεπε να περιβάλλονται από σμήνη σκοτεινής ύλης μέσα στο φωτοστέφανό τους, το οποίο είναι από σκοτεινή ύλη.

Αυτή η βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ της κανονικής ύλης και της σκοτεινής ύλης θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα ο Γαλαξίας μας να περιβάλλεται από νάνους γαλαξίες. Αν και έχουν εντοπιστεί ορισμένοι νάνοι γαλαξίες κοντά στον δικό μας Γαλαξία, ο αριθμός τους υπολείπεται των προβλέψεων των προσομοιώσεων σκοτεινής ύλης. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πολυάριθμοι απαρατήρητοι νάνοι γαλαξίες που αποτελούνται κυρίως από σκοτεινή ύλη.

Μια πρόσφατη ανακάλυψη ρίχνει φως σε αυτό το αίνιγμα. Οι επιστήμονες έπεσαν τυχαία πάνω σε έναν νάνο γαλαξία με το όνομα Nube σε εικόνες που συλλέχθηκαν από το IAC Stripe82 Legacy Project. Αξιοσημείωτα αμυδρός, ο Nube ήταν αρχικά αόρατος στην έρευνα Sloan Deep Sky Survey (SDSS). Οι ερευνητές, γοητευμένοι από την εμφάνιση του σκοτεινού γαλαξία στις εικόνες, χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Green Bank για περαιτέρω έρευνα.

γαλαξίας σκοτεινή ύλη

Η ανάλυση των δεδομένων του Green Bank αποκάλυψε ότι ο Nube βρίσκεται σε απόσταση περίπου 350 εκατομμυρίων ετών φωτός και διαθέτει επιφανειακή φωτεινότητα περίπου 28 mag ανά τετραγωνικό τόξο δευτερολέπτου. Αυτός ο γαλαξίας είναι εξαιρετικά διάχυτος, με περισσότερη από τη μισή μάζα του να κατανέμεται σε μια απόσταση που υπερβαίνει τα 22.000 έτη φωτός, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο της διαμέτρου του Γαλαξία μας.

Ο Nube διαθέτει μάζα περίπου 26 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών, αλλά η αστρική του μάζα είναι μόλις 390 εκατομμύρια ηλιακές μάζες. Αποτελούμενος κατά κύριο λόγο από σκοτεινή ύλη, ο Nube ξεχωρίζει ως ο πιο εκτεταμένος υπερδιάχυτος γαλαξίας που μας είναι γνωστός.

Η ανακάλυψη αυτού του γαλαξία σκοτεινής ύλης ήταν κάπως συμπτωματική. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός του, είναι εύλογο ότι άλλοι νάνοι γαλαξίες παραμένουν στην κοσμική μας γειτονιά, περιμένοντας να αποκαλυφθούν.

(Βίντεο) Στο Big Bang γεννήθηκε η πιο πρώιμη μαύρη τρύπα, είναι τεράστια

Περιέργως, ενώ γαλαξίες όπως ο Nube παρέχουν υποστήριξη στο κοσμολογικό μοντέλο της σκοτεινής ύλης, ο συγκεκριμένος γαλαξίας δεν ευθυγραμμίζεται με τα χαρακτηριστικά της επικρατούσας παραλλαγής που είναι γνωστή ως ψυχρή σκοτεινή ύλη. Αντίθετα, ευθυγραμμίζεται περισσότερο με μια εκδοχή που ονομάζεται ασαφής σκοτεινή ύλη. Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ευθυγράμμιση των παρατηρήσεων με τις προσομοιώσεις της σκοτεινής ύλης, ωστόσο υπογραμμίζει την παρουσία απροσδόκητων φαινομένων.

Η αναζήτηση για περισσότερους γαλαξίες που μοιάζουν με τον Nube πρέπει να συνεχιστεί. Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας σχετικά με τη σκοτεινή ύλη αναμφίβολα υπάρχουν, καλυμμένες στο κοσμικό σκοτάδι, περιμένοντας να αποκαλυφθούν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.