Οι συνιδρυτές της Google Larry Page και Sergei Brin, ήταν γνωστοί για τις φάρσες που έκαναν. Όταν είχαν ακόμα το τιμόνι της εταιρίας φρόντιζαν κάθε πρωταπριλιά να κάνουν φάρσες με μερικές από αυτές να έχουν μείνει στην ιστορία. Μια φορά μάλιστα είχαν δημοσιεύσει αγγελία για μια θέση εργασίας στο ερευνητικό κέντρο της Google στο φεγγάρι.

Τα αστεία της Google βέβαια ήταν κραυγαλέα ώστε να τα αναγνωρίζει ο κόσμος εύκολα. Όμως  πριν από 20 χρόνια έκαναν κάτι που φαινομενικά ήταν φάρσα, αλλά ήταν εντελώς πραγματικό. Ο λόγος για την ανακοίνωση του Gmail.

Είμαστε στο 2004 και τότε όλα τα emails έδιναν το πολύ μέχρι 100mb χώρο για αποθήκευση. Τότε ήρθε η Google, τις εποχές που είχε ακόμα σαν στόχο να φέρει υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τον κόσμο. Αποκάλυψε λοιπόν πως θα φέρει το Gmail που θα διαθέτει 1GB αποθηκευτικό χώρο, αρκετό για να αποθηκεύσει 13.500 emails. Μην ξεχνάτε πως είμαστε στο 2004, τότε που ούτε μεγάλα αρχεία στέλναμε ούτε τα emails ήταν τόσο διαδεδομένα όσο σήμερα.

Παράλληλα το Gmail ερχόταν με δυνατότητα εύκολης εύρεσης των emails που θέλαμε, κάτι που δεν παρείχε καμία άλλη υπηρεσία. Ο χρήστης μπορούσε αναζητήσει μέχρι και φωτογραφίες μέσω του Gmail, μόνο με τον τίτλο της φωτογραφίας.

Λίγο μετά το δημοσίευμα του Associated Press για το Gmail την ημέρα της Πρωταπριλιάς, οι αναγνώστες τηλεφωνούσαν και έστελναν email. Τα περισσότερα ζητούσαν να κατέβει η “φάρσα” από την σελίδα.

«Αυτό ήταν μέρος της γοητείας, η δημιουργία ενός προϊόντος που οι άνθρωποι δεν θα πιστεύουν ότι είναι αληθινό. Κατά κάποιον τρόπο, άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα είδη των εφαρμογών που ήταν δυνατά σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού», θυμάται ο πρώην μηχανικός της Google, Paul Buchheit, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο AP σχετικά με τις προσπάθειές του να δημιουργήσει το Gmail.

Για εκείνη την εποχή, η παροχή 1GB αποθηκευτικού χώρου ήταν αδιανόητη. Βέβαια το Associated Press γνώριζε πως δεν πρόκειται για φάρσα, αφού ζητήθηκε από την Google να πάει κάποιος ρεπόρτερ στα γραφεία της Google για να δει κάτι που θα έκανε το ταξίδι του αξιόλογο.

Το πρακτορείο ειδήσεων έστειλε έναν ρεπόρτερ και όταν έφτασε στα γραφεία τον οδήγησαν σε ένα γραφείο. Εκεί βρισκόταν ο Larry Page με ένα πλατύ χαμόγελο, σα να σχεδιάζει κάτι.

Ο Larry Page, στην ηλικία των 31 ετών τότε, ξεκίνησε να δείχνει το Gmail στον δημοσιογράφο, με όλες τις νέες λειτουργίες του. Μάλιστα, έδειξε πόσο καλά δουλεύει με τον Internet Explorer, που ήταν ο βασικός browser για πολλούς εκείνη την εποχή και που έχει πλέον αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα, στις πρώτες εκδόσεις του Gmail δεν υπήρχε καν κουμπί διαγραφής κάποιου email, καθώς δεν υπήρχε λόγος. Το 1GB ήταν τεράστιος όγκος δεδομένων για εκείνη την εποχή.

Τώρα, 20 χρόνια μετά, το Gmail έχει πάνω από 1.8 δισεκατομμύρια χρήστες και ο κάθε λογαριασμός προσφέρει 15GB. Μεταξύ μας, πλέον 20 χρόνια μετά, τα 15GB δεν είναι αρκετά και δεν είναι λόγοι αυτοί που στέλνουν μηνύματα στο Techmaniacs και μας ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν για να καθαρίσουν χώρο εύκολα. βέβαια αυτό οφείλεται στο ότι πλέον ο χώρος μοιράζεται με το Google Drive, ενώ οι ανάγκες του κοινού σε μεταφορά αρχείων με email έχει ανέβει.

Το Gmail άλλαξε για πάντα τα emails

Η ύπαρξη του Gmail ώθησε και όλες τις άλλες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών email να προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο. Ιδιαίτερα αυτές που παρείχαν την υπηρεσία για επαγγελματική χρήση. Εκτός από την αναζήτηση ήταν το αμέσως καλύτερο εργαλείο της υπηρεσίας που την έφερε εδώ που είναι σήμερα. Βέβαια βοήθησε λίγα χρόνια μετά και η εξαγορά του YouTube σε αυτό, οι δημιουργία του Google Maps και του Google Docs.

Ορατές οι κάμερες ταχύτητας στο Google Maps στην Ελλάδα

Εδώ να αναφέρουμε πως στην αρχή η εγγραφή στην υπηρεσία του Gmail γινόταν μόνο με πρόσκληση, καθώς με τόσο μεγάλο διαθέσιμο χώρο, η Google χρειαζόταν μια μεγάλη επένδυση. Εκείνη την εποχή μπορούσε να βρει κανείς πρόσκληση να πωλείται στο διαδίκτυο σε ποσά που ξεπερνούσαν τα €250, στο eBay.

Όσο όμως η υπηρεσία αποκτούσε περισσότερο κοινό, τόσο μεγαλύτερα έσοδα είχε η Google και τόσο επένδυε σε αυτό, με αποτέλεσμα να ανοίξει τις πύλες του για όλους, την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου το 2007.

Το 2005 μάλιστα είχαμε καταφέρει να βρούμε πρόσκληση και η αλλαγή από το Hotmail τότε στο Gmail ήταν κάτι που σου άνοιγε τα μάτια!

Χρόνια πολλά στο Gmail λοιπόν!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.