Η Google παρουσίασε λεπτομερώς την έρευνά της για την Audioplethysmography (APG) που προσθέτει δυνατότητες ανίχνευσης του καρδιακού ρυθμού σε ακουστικά με ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC). Αυτό είναι δυνατό με μια απλή αναβάθμιση λογισμικού.
Ο κολοσσός της αναζήτησης αναφέρει ότι ο ακουστικός πόρος είναι μια ιδανική θέση για την ανίχνευση της υγείας, δεδομένου ότι η βαθιά αρτηρία του αυτιού σχηματίζει ένα περίπλοκο δίκτυο μικρότερων αγγείων που διαπερνούν εκτενώς τον ακουστικό πόρο.
Αυτή η προσέγγιση της APG λειτουργεί με την αποστολή ενός ανιχνευτικού σήματος υπερήχων χαμηλής έντασης μέσω των ηχείων ενός ακουστικού ANC. Το σήμα αυτό προκαλεί ηχώ, η οποία λαμβάνεται μέσω ενσωματωμένων μικροφώνων ανατροφοδότησης. Η μικροσκοπική μετατόπιση του δέρματος του ακουστικού πόρου και οι δονήσεις του καρδιακού παλμού διαμορφώνουν αυτές τις ηχώ υπερήχων.
Ένα μοντέλο που δημιούργησε η Google επεξεργάζεται αυτή την ανατροφοδότηση σε ένδειξη καρδιακού ρυθμού, καθώς και μέτρηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV). Αυτή η τεχνική λειτουργεί ακόμη και με την αναπαραγωγή μουσικής και τις “κακές σφραγίδες των ακουστικών”.
Ωστόσο, φάνηκε να επηρεάζεται από την κίνηση του σώματος και η Google αντέδρασε με μια προσέγγιση πολλαπλών τόνων που χρησιμεύει ως εργαλείο βαθμονόμησης. Στόχος είναι να βρει την καλύτερη συχνότητα που μετράει τον καρδιακό ρυθμό και να χρησιμοποιήσει μόνο την καλύτερη συχνότητα για να λάβει υψηλής ποιότητας παλμική κυματομορφή.
Η Google πραγματοποίησε δύο σειρές μελετών με 153 άτομα και διαπίστωσε ότι η APG επιτυγχάνει σταθερά ακριβείς μετρήσεις καρδιακού ρυθμού (3,21% μέσο σφάλμα σε όλους τους συμμετέχοντες σε όλα τα σενάρια δραστηριότητας) και μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού (2,70% μέσο σφάλμα στο διάστημα μεταξύ των παλμών).
Σε σύγκριση με τους υπάρχοντες αισθητήρες HR, δεν επηρεάζεται από τους τόνους του δέρματος. Το μέγεθος του ακουστικού πόρου και οι μη βέλτιστες συνθήκες στεγανοποίησης επίσης δεν επηρεάζουν την ακρίβεια. Η Google πιστεύει ότι αυτή είναι μια καλύτερη προσέγγιση από την τοποθέτηση των παραδοσιακών αισθητήρων Photoplethysmograms (PPG) και Electrocardiograms (ECG), καθώς και ενός μικροελεγκτή, σε ακουστικά.
Η εταιρεία τονίζει ότι η τοποθέτηση αισθητήρων προσθέτει αναπόφευκτα κόστος, βάρος, κατανάλωση ενέργειας, πολυπλοκότητα ακουστικού σχεδιασμού και προκλήσεις για τον παράγοντα μορφής, αποτελώντας ισχυρό εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτησή τους.
Η Google κλείνει αναφέροντας ότι το APG μετατρέπει οποιαδήποτε ακουστικά TWS ANC σε ακουστικά με έξυπνους αισθητήρες με μια απλή αναβάθμιση λογισμικού και λειτουργεί σταθερά σε διάφορες δραστηριότητες του χρήστη.
Το σήμα φορέα ανίχνευσης είναι εντελώς αθόρυβο και δεν επηρεάζεται από την αναπαραγωγή μουσικής. Το πιο σημαντικό είναι ότι το APG αντιπροσωπεύει νέες γνώσεις στη βιοϊατρική και την έρευνα φορητών συσκευών και ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες για την ανίχνευση της υγείας με χαμηλό κόστος.
Το APG είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Google Health, ομάδων προϊόντων, UX και νομικών ομάδων, οπότε ο ερχομός του στα Pixel Buds δεν είναι καθόλου εγγυημένος σε αυτό το σημείο. Πόσο μάλιστα σε ακουστικά άλλων εταιρειών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.