Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να σπέρνει τον όλεθρο σε όλο τον κόσμο, νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι τακτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι μελλοντικών παραλλαγών και συναφών ιών. Αυτή η ελπιδοφόρα εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με χιλιάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να νοσηλεύονται καθημερινά και νέες παραλλαγές να εμφανίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον ανοσολόγο Michael Diamond του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εάν οι επιδράσεις αυτών των διασταυρούμενων αντισωμάτων δεν εξασθενήσουν πολύ γρήγορα, μπορεί να παρέχουν ουσιαστική προστασία από μια πανδημία που θα προκληθεί από έναν σχετικό κορονοϊό. Αυτά είναι σημαντικά νέα, καθώς δείχνουν ότι τα αναμνηστικά εμβόλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας μας έναντι των εξελισσόμενων στελεχών του ιού.

Σε αντίθεση με άλλους εμβολιασμούς, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο δεν μπορεί απαραίτητα να γίνει πιο αποτελεσματικό με αναμνηστικές δόσεις, οι αρχικοί εμβολιασμοί κατά του Covid-19 ωθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν τον ιό. Τα ανοσοκύτταρα μνήμης αποθηκεύουν τις λεπτομέρειες αυτών των αντισωμάτων, επιτρέποντας την ταχεία αντίδραση σε περίπτωση επανεμφάνισης του ιού.

Μήπως βιάστηκαν να θάψουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID;

Σε μελέτες που διεξήχθησαν τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους εθελοντές που είχαν προσβληθεί από το Sars-Cov-2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων, η ανοσολογική απόκριση σε παραλλαγές του ιού έγινε ισχυρότερη. Αυτή η θετική αποτύπωση οδήγησε στην ανάπτυξη διασταυρούμενων αντιδραστικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων με αξιοσημείωτο εύρος δράσης έναντι διαφόρων στελεχών του Covid-19 καθώς και συγγενικών ιών όπως ο Sars-Cov-1 από προηγούμενες επιδημίες.

Αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα αντισώματα στον οργανισμό μας και αν παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν με άλλους τύπους εμβολίων ή σε διαφορετικούς πληθυσμούς, όπως τα παιδιά, τα ευρήματα αυτά προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένη προστασία από μελλοντικές επιδημίες. Με εκατομμύρια ζωές που έχουν ήδη σωθεί από τα εμβόλια Covid-19 και με ελάχιστους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό σε σύγκριση με την προσβολή από τον ιό, η συνέχιση της έρευνας για τα αναμνηστικά εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτής της συνεχιζόμενης παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τώρα έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να συνεχίσουμε να κάνουμε τακτικά αυτά τα ενισχυτικά ή αναμνηστικά εμβόλια. “Κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν ανοσολογικά αφελής, γεγονός που αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο ο ιός μπόρεσε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά”, λέει ο Diamond. “Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η λήψη ενός επικαιροποιημένου εμβολίου COVID-19 κάθε χρόνο θα προστάτευε τους ανθρώπους από τους αναδυόμενους κορονοϊούς, αλλά είναι εύλογο.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αχαχαχαχα
    με το πέρασμα του χρόνου έχει γίνει ιός της πλάκας
    έχω κολλήσει 2 φορές (αν λένε αλήθεια τα rapid και τα μοριακά τεστ γιατί εγώ δεν κατάλαβα κάτι το ιδιαίτερο)
    δεν έχω κάνει ποτέ μου τατού γιατί βαριέμαι να πάω και σκέφτομαι τον χρόνο που θα χάσω.
    Και να μπω στη διαδικασία (χάσιμο χρόνου) να πάω να πάρω ένα φάρμακο για το οποίο έχει αλλάξει ο ορισμός της λέξης εμβόλιο για να μπορεί να λέγεται κι αυτό εμβόλιο και για το οποίο πολύς κόσμος έχει αμφιβολίες για το αν είναι ασφαλές κι όλο αυτό για να προστατευτώ από τον κανέναν.
    Και φαντάζομαι ότι εγώ δεν είμαι κάποιος superman αλλά ένας συνηθισμένος κοινός θνητός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.