Το YouTube παρέχει στους χρήστες διάφορους τρόπους για να ελέγχουν τι βλέπουν στην πλατφόρμα, με μία από τις πιο ορατές μεθόδους να είναι το κουμπί του dislike. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι όσο και να πατάς το dislike ο αλγόριθμος συνεχίζει να σου προτείνει ό,τι θέλει.
Μια μελέτη της Mozilla χρησιμοποίησε μια επέκταση ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται RegretsReporter για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις προτάσεις της σελίδας σε χιλιάδες χρήστες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το κουμπί του dislike σταμάτησε μόνο το 12% των ανεπιθύμητων προτάσεων βίντεο. Η ομάδα όρισε μια κακή ή ανεπιθύμητη πρόταση ως ένα βίντεο παρόμοιο με ένα άλλο που είχε απορρίψει ο χρήστης στο παρελθόν.
Η μελέτη της Mozilla έδειξε επίσης ότι η επιλογή “not interested” σταμάτησε μόνο το 11% των κακών προτάσεων, ενώ η επιλογή “remove from watch history” έκοψε το 29% αυτών των προτάσεων. Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός επίσημος τρόπος για να σταματήσει κάποιος τις κακές προτάσεις ήταν να επιλέξει το “don’t recommend channel”, γιατί αυτή η επιλογή απέτρεψε το 43% των ανεπιθύμητων προτάσεων.
Με άλλα λόγια, κανένα από τα στοιχεία ελέγχου του YouTube δεν επιτρέπει στον χρήστη να αποτρέψει ακόμη και τις μισές από τις κακές προτάσεις που κάνει. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι χρήστες σημείωσαν ότι λαμβάνουν άλλα μέτρα, όπως μετάβαση σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, χρήση VPN, λήψη επεκτάσεων απορρήτου, και τακτική διαγραφή των cookie. Ορισμένοι χρήστες δημιούργησαν ακόμα και νέους λογαριασμούς για ορισμένα βίντεο.
Αυτή είναι μια μάλλον απογοητευτική εξέλιξη για το YouTube και υποδηλώνει ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να αγνοήσει τα εργαλεία που η ίδια παρέχει σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις προβολές. Σε τελική ανάλυση, δεν φταίει αυτή που οι χρήστες θεωρούν ότι ένα απλό dislike μπορεί να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο ώστε να μην τους προτείνει περιεχόμενο που δεν τους αρέσει… Σωστά…;
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η εταιρεία για αυτό; Η Mozilla επικοινώνησε με την πλατφόρμα που ανήκει στη Google και της ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργήσει πιο προσιτά και κατανοητά στοιχεία ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι το YouTube θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα σχόλια των χρηστών χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα στοιχεία ελέγχου που διαθέτει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.