Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Liberal επισημαίνονται οι καινοτομίες του νέου Wallet, που ουσιαστικά θα βάλουν τέλος στις επισκέψεις στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης ακολουθεί παρακάτω:

Ποια άλλα έγγραφα θα δούμε στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, το wallet;

Σε αυτό υπάρχουν σήμερα η αστυνομική ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, η κάρτα δακτυλίου, η κάρτα αναπηρίας και η κάρτα ΔΥΠΑ για την ανεργία. Προσθέτουμε όλο το πακέτο γύρω από το αυτοκίνητο, το «myAuto», δηλαδή άδεια και τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και στοιχεία ασφάλισης που συνδέονται με τα οχήματά μας. Σε ό,τι αφορά πάντως το wallet θα πρέπει να δούμε ξανά το σύνολο του τρόπου συναλλαγών μας με το Δημόσιο. Εως σήμερα, χάρη στο όραμα του Πρωθυπουργού και την τεράστια δουλειά από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και της ομάδας του κατέστη δυνατό να ανοίξουν οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και να μπορέσουν να διαλειτουργούν.

Η επόμενη μέρα προβλέπει ότι θα αρκεί από εμάς μια απλή έγκριση, μέσω του wallet, ώστε κάποιος φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός να «τραβήξει» κάποια αναγκαία στοιχεία για να διεκπαιρώσει τη συναλλαγή που επιθυμούμε. Έτσι θα έρχεται ένα μήνυμα στο wallet που θα μας ενημερώνει ότι ο τάδε φορέας, π.χ. για την εγγραφή του παιδιού μας στον παιδικό σταθμό, χρειάζονται αυτά τα στοιχεία και θα μας ζητείται η άδεια να τα πάρει. Θα αρκεί από μας μια απλή εντολή, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουμε κάποιο έγγραφο. Τα πάντα θα γίνονται πολύ απλά, η συναλλαγή, με ένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, θα διεκπεραιώνεται με ασφάλεια και θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι μας περιγράφετε μια εικόνα όπου στο σύντομο μέλλον δεν θα χρειάζεται να επισκεφτούμε καμία δημόσια υπηρεσία, για να κάνουμε τη δουλειά μας. Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό…

Αυτό είναι το όραμα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ακόμη φυσικά δεν είμαστε εκεί. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι μια καθημερινή μάχη, όχι για να αλλάξουμε συστήματα- αυτό είναι το εύκολο – αλλά για να αλλάξουμε την νοοτροπία σε εμάς τους ίδιους και στην δημόσια διοίκηση και να πάμε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο ψηφιοποίησης.

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης ;

Η κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη να αφομοιώσει τις αλλαγές. Το δείχνει το ενδιαφέρον με το mAigov. Όντως η δημόσια διοίκηση θέλει περισσότερη δουλειά και για αυτό υπάρχουν πολύ στοχευμένα σεμινάρια για να καταφέρουμε να σκεφτούμε διαφορετικά, να κάνουμε re-engineering, να ξαναφτιάξουμε από την αρχή τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας στους πολίτες, με ευελιξία, σύγχρονες μεθόδους και μακριά από αγκυρώσεις.

Cosmote Double Play 24 XL σε εξαιρετική προσφορά – Πως να το πάρεις

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για όσους εχουν στρατιωτική ταυτοτητα δεν παιζει το gov wallet. Ουτε καν η επικαιροποιηση στοιχειων μεσω gov.gr.
    100.000 ένστολοι (πολεμικη αεροπορία, ναυτικο, στρατος ξηράς) ειναι εκτος…. Οσο για τις καινουργιες ταυτοτητες ουτε κουβεντα…. Για να ταξιδεψει καποιος ενστολος στην ευρωπαϊκή ένωση χρειαζεται διαβατηριο.

  2. Καλο το ψηφιακο κρατος, αλλα αμα παιρνεις 5-6 μηνες για να παρεις ρευμα και μπλεκεις με τις γνωστες δημοσιες υπηρεσιες τα πραγματα ειναι τα ιδια και η ταλαιπωρια δεδομενη. Αντε να τα λυσουν βεβαια αυτα, αλλα τα ιδια παντελακη μου τα ιδια παντελη μου.

  3. Για να γίνει μία διεκπεραίωση μιας υπόθεσης ενός πολίτη στο κτηματολόγιο Ρόδου όπως ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ενός ακινήτου για να κάνεις μία μεταβίβαση περνούν 3 μήνες και πλέον και εάν ο πολίτης δεν κάνει φασαρία να μαλώσει με τους υπαλλήλους δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί.Και ερωτάται ο πολίτης αυτούς τους υπαλλήλους δεν ελέγχονται από κανέναν.Σ’ αυτό το κτηματολόγιο έχει και Διευθυντή και δικαστή δυστυχώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.