Ακούει το Facebook ό,τι λέτε μέσω του μικροφώνου του smartphone σας; Πρόκειται για μια ερώτηση η οποία βασάνιζε και βασανίζει πολλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, αν και έχουν γραφεί εκατοντάδες άρθρα που το καταρρίπτουν. Έχει συμβεί σε όλους μας, σε εμάς τουλάχιστον, άπειρες φορές, κάποια στιγμή να μιλάμε για κάτι και στη συνέχεια να ανοίγουμε την εφαρμογή στο Facebook  και να βλέπουμε μια διαφήμιση για αυτό ακριβώς το θέμα.

Και όμως, είναι απλώς μια σύμπτωση, το Facebook δεν ακούει όλα όσα λέτε. Το επιβεβαίωσε αυτό άλλωστε το 2016. Αλλά από την άλλη, το Facebook γνωρίζει τα πάντα για εσάς. Μερικές φορές, ξέρει τι πρόκειται να πείτε, να κάνετε -ή να αγοράσετε- ακόμη και πριν το κάνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το Facebook, όπως γνωρίζουμε, συλλέγει πολλά δεδομένα.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στο Facebook. Το κοινωνικό δίκτυο έχει πιαστεί να διαρρέει δεδομένα χρηστών, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και πολλά άλλα. Κανείς δεν θα μπορούσε άλλωστε, να σας κατηγορήσει αν σκεφτόσασταν να το διαγράψετε και να το βγάλετε οριστικά από τη ζωή σας.

Ακόμη και αν δεν θέλετε να διαγράψετε το Facebook, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους τρόπους με τους οποίους σας παρακολουθεί και πώς μπορείτε να το περιορίσετε. Και αυτό το άρθρο ασχολείται συνοπτικά με τους τρόπους με τους οποίους το Facebook μας παρακολουθεί και πως μπορούμε να το σταματήσουμε.

Πώς σας παρακολουθεί το Facebook στο διαδίκτυο

Το Facebook σας παρακολουθεί καθώς περιηγείστε στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα θυμάστε το feature που είχε κυκλοφορήσει η Apple στο iOS 14.5 και το οποίο έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους, σε άλλες εφαρμογές και ιστότοπους – ένα μοντέλο στο οποίο βασίζεται το Facebook προκειμένου να σας προβάλλει διαφημίσεις. Για τον λόγο αυτό το κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται σε μάχη με την Apple τους τελευταίους μήνες.

Αλλά η άρνηση της παρακολούθησης στο iPhone σας, η σχετική άρνηση δηλαδή στην προαναφερθείσα επιλογή, δεν καλύπτει τη δραστηριότητά σας όταν χρησιμοποιείτε το Facebook σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Αντίθετα, αυτό μπορείτε να το ελέγξετε  χρησιμοποιώντας ένα ελάχιστα γνωστό εργαλείο που εγκαινίασε το Facebook πέρυσι και ονομάζεται Off-Facebook Activity, ή αλλιώς, δραστηριότητα εκτός Facebook.

Μπορείτε να βρείτε τη δραστηριότητα εκτός Facebook πηγαίνοντας στο Λογαριασμό σας στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησής σας και στη συνέχεια στις Ρυθμίσεις και Απόρρητο > Ρυθμίσεις > Οι πληροφορίες σας στο Facebook και μετακινηθείτε προς τα κάτω στη Δραστηριότητα εκτός Facebook. Το Facebook περιγράφει αυτή τη ρύθμιση ως “μια περίληψη της δραστηριότητας που μοιράζονται μαζί μας επιχειρήσεις και οργανισμοί σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις σας, όπως η επίσκεψη στις εφαρμογές ή τους ιστότοπούς τους”.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεδομένα όπως οι αγορές σας θα αποστέλλονται πίσω στο Facebook, ώστε να μπορεί να σας προβάλλει μια ανάλογη διαφήμιση. Από αυτό ακριβώς το μενού, μπορείτε να διαχειριστείτε τη δραστηριότητά σας εκτός Facebook και να διαγράψετε το ιστορικό, ώστε το ιστορικό των δραστηριοτήτων να αποσυνδεθεί από το λογαριασμό σας. Αυτό, βέβαια, δεν σας εμποδίζει να βλέπετε διαφημίσεις, απλώς θα είναι λιγότερο στοχευμένες.

Το Facebook εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα 

Ακόμη και χωρίς την παρακολούθηση σε άλλους ιστότοπους και εφαρμογές, το Facebook συλλέγει φυσικά τα δεδομένα. Έχει την ημερομηνία γέννησής σας αν την έχετε εισάγει -ή μπορεί να μαντέψει την ηλικία σας- έχει τις προτιμήσεις σας και γνωρίζει με ποιους έχετε αλληλεπιδράσει και πότε.

“Ο όγκος των δεδομένων που έχουν το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα για εμάς είναι απλά απίστευτος”, λέει ο Jake Moore, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην ESET. “Με τα δεδομένα να αποτελούν το προτιμώμενο νόμισμα της σημερινής εποχής, δεν είναι περίεργο που οι προσωπικές πληροφορίες είναι τόσο περιζήτητες. Χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός τεράστιου αλγορίθμου που ακονίζεται σε κάθε χρήστη για να επωφεληθεί μέσω της ανάλυσης των κινήσεων και των αγορών μας”.

Ο Moore συμβουλεύει τους χρήστες να περιορίσουν την ποσότητα των δεδομένων που παρέχουν στο Facebook, χρησιμοποιώντας το εργαλείο Off-Facebook Activity και τη ρύθμιση iPhone App Tracking Transparency (ATT). Θα μπορούσατε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μια δευτερεύουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, συμβουλεύει.

Συνοψίζοντας, λοιπόν – όχι, το Facebook δεν ακούει τις συνομιλίες σας, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει. Οι έλεγχοι απορρήτου, όπως η Δραστηριότητα εκτός Facebook και το iPhone App Tracking Transparency (ATT) της Apple, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν σταματούν τη συλλογή δεδομένων. Μόνο, την περιορίζουν.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.