Η μπαταρία είναι το βασικότερο στοιχείο ενός smartphone, γιατί χωρίς ενέργεια τα τηλεφωνά μας είναι απλά ένα τουβλάκι που κουβαλάμε μαζί μας. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να αναπτύξουν νέους τύπους μπαταριών, με μικρότερο μέγεθος και ταυτόχρονα μεγαλύτερη χωρητικότητα. Επιτέλους βλέπουμε τηλέφωνα με πραγματικά μεγάλες μπαταρίες και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, αφού σύντομα θα δούμε και νέες αυξήσεις στις χωρητικότητες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από την εφοδιαστική αλυσίδα, η τρέχουσα κατάσταση των μπαταριών άνθρακα πυριτίου δεν αποτελεί όριο, αν οι εταιρείες διαχειριστούν σωστά τις γραμμές παραγωγής. Μέχρι το τέλος του έτους, οι μπαταρίες των 7.000mAh θα γίνουν ακόμα πιο συνηθισμένες, ενώ ήδη τις βλέπουμε ακόμα και σε κινητά μεσαίας κατηγορίας.
Τα τρέχοντα όρια χωρητικότητας της τεχνολογίας των μπαταριών άνθρακα πυριτίου έχουν αναγκάσει τις επιστημονικές ομάδες να πειραματιστούν και με άλλα υλικά και σχήματα. Με την υπάρχουσα τεχνολογία των μπαταριών άνθρακα πυριτίου, έχουμε δει μπαταρίες να ξεπερνούν τις 8.000mAh. Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας νέα σχήματα και κελύφη από ατσάλι για δομική στήριξη, είναι πολύ κοντά στη δημιουργία μπαταριών 10.000mAh, σε ένα κανονικό smartphone, συνηθισμένων διαστάσεων. Ήδη το Honor Power έχει μπαταρία 8.000mAh και το Honor X70 θα έρθει με μπαταρία 8.300mAh. Και αν νομίζεται πως η συσκευή θα είναι παχιά, κάνετε λάθος. Το Honor X70 αναμένεται με πάχος μόλις 7.7mm.

Οι μπαταρίες άνθρακα πυριτίου έχουν κάνει πραγματικότητα αυτό που ζητάει το κοινό εδώ και μια δεκαετία. Να έχει η συσκευή τους αρκετή μπαταρία για βγάλει τη μέρα με άνεση, ότι και αν κάνουν, είτε αυτό είναι gaming, είτε πλοήγηση.
Βέβαια υπάρχουν δύο εταιρείες που επιμένουν στις παλιές μπαταρίες λιθίου, που έχουν γίνει τρομερά φθηνές και άρα αυξάνουν τα κέρδη τους. Ο λόγος για την Apple και τη Samsung, που αρνούνται πεισματικά να βάλουν μπαταρίες άνθρακα πυριτίου και όλα αυτά τη στιγμή που κυκλοφορούν πολύ λεπτές συσκευές. Αυτές οι συσκευές δεν έχουν χώρο στη συσκευή για μια μεγάλη μπαταρία λιθίου, έχουν όμως χώρο για μια τεράστια μπαταρία άνθρακα πυριτίου. Εν γνώση τους επιλέγουν να μη τις χρησιμοποιούν και ας γνωρίζουν πολύ καλά πως η αυτονομία των συσκευών που χρεώνουν πάνω από 1.000 ευρώ, θα είναι απαράδεκτη.
Χρυσός μπορεί να παραχθεί από επιστήμονες σε εργαστήριο – Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα
Οι δύο εταιρείες δηλώνουν πως ακόμα ερευνούν τις νέες μπαταρίες πριν τις βάλουν στα τηλεφωνά τους, όμως αυτές οι μπαταρίες είναι ήδη στην αγορά εδώ και δύο χρόνια και λειτουργία τος και η συμπεριφορά τους είναι πλέον πολύ γνωστές.
Η Samsung κυκλοφόρησε το Samsung Galaxy Z Fold 7, με τεράστια εσωτερική οθόνη 8 ιντσών και μπαταρία μόλις 4.400mAh. Την ίδια στιγμή, το Honor Magic V5 έχει στο ίδιο πάχος συσκευής μπαταρία 5.800mAh και το vivo X Fold 5 6.000mAh μπαταρίες.
Οι δηλώσεις πως ελέγχονται οι μπαταρίες για να είναι σίγουρες πως δουλεύουν σωστά, ακούγονται σαν δικαιολογίες. Η τεχνολογία κυκλοφορεί στην αγορά εμπορικά εδώ και δύο χρόνια, που σημαίνει πως οι εταιρείες αυτές είχαν πρόσβαση σε αυτή καιρό πριν το πρώτο λανσάρισμα για να την ελέγξουν. Αν η Apple και η Samsung δε μπορούν να ελέγξουν μια μπαταρία μέσα σε πάνω από δύο χρόνια, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Για τους υπόλοιπους που προτιμούν άλλες εταιρείες, ήδη απολαμβάνουν τις πολύ υψηλότερες χωρητικότητες και την μεγαλύτερη αντοχή των μπαταριών τους σε κύκλους φόρτισης. Όσο η ανάπτυξή τους προχωράει, τόσο καλύτερες θα γίνονται και τόσο θα ωφελείται ο καταναλωτής. Και έρχεται ένα Xiaomi 16, στις 6.3 ίντσες με μπαταρία στις 7.000mAh!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.