Τα διαστρικά ταξίδια είναι κάτι που η ανθρωπότητα έχει επιτύχει μόνο στην επιστημονική φαντασία μέχρι σήμερα. Όμως η αντιύλη δεν ανήκει σε αυτή, η αντιύλη υπάρχει στην πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Elon Musk έχει αποκαλέσει την ενέργεια αντιύλης το εισιτήριο για διαστρικά ταξίδια και φυσικοί όπως ο Ryan Weed διερευνούν τον τρόπο αξιοποίησής της.

Η αντιύλη αποτελείται από σωματίδια σχεδόν ακριβώς όπως η κανονική ύλη αλλά με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι όταν η αντιύλη έρχεται σε επαφή με την κανονική ύλη, και οι δύο εξαϋλώνονται και μπορούν να παράγουν τεράστια ποσά ενέργειας.

Η εκμηδένιση της αντιύλης και της ύλης μετατρέπει τη μάζα απευθείας σε ενέργεια, δήλωσε στο Business Insider ο Weed, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Positron Dynamics, μιας εταιρείας που εργάζεται για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος.

Μόλις ένα γραμμάριο αντιύλης θα μπορούσε να δημιουργήσει μια έκρηξη ισοδύναμη με μια πυρηνική βόμβα. Είναι αυτό το είδος ενέργειας, λένε κάποιοι, που θα μπορούσε να μας πάει εκεί που κανείς δεν έχει πάει πριν με ταχύτητα ρεκόρ. Το πλεονέκτημα όλης αυτής της ενέργειας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την επιτάχυνση είτε για την επιβράδυνση διαστημοπλοίων με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Ο λόγος που δεν έχουμε κινητήρες αντιύλης, παρά τις τεράστιες δυνατότητές τους, είναι το κόστος και όχι η τεχνολογία.

O Κωτσόβολος μόλις έφερε το Starlink και στην Ελλάδα

Ο Gerald Jackson, ένας φυσικός που εργάστηκε σε έργα αντιύλης στο Fermilab, δήλωσε στο Forbes το 2016 ότι με αρκετή χρηματοδότηση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα prototype διαστημόπλοιου αντιύλης μέσα σε μια δεκαετία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το είδος αντιύλης είναι απίστευτα ακριβό για να παραχθεί.

Η εναλλακτική ιδέα του Weed περιλαμβάνει τα ποζιτρόνια, την version αντιύλης του ηλεκτρονίου. Τα ποζιτρόνια εμφανίζονται στη φύση και δεν χρειάζονται έναν γιγαντιαίο επιταχυντή και δισεκατομμύρια δολάρια για να παραχθούν.

Αν και η απόκτηση ποζιτρονίων μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή από τις ισχυρότερες μορφές αντιύλης, η αξιοποίησή τους είναι δύσκολη επειδή είναι υψηλής ενέργειας και πρέπει να επιβραδυνθούν. Έτσι, η κατασκευή ενός prototype που θα δοκιμαστεί στο διάστημα εξακολουθεί να είναι ανέφικτη από άποψη κόστους, δήλωσε ο Weed.

Αυτό ισχύει για όλα τα σχέδια αντιύλης. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι επιστήμονες έχουν προτείνει δεκάδες ιδέες, καμία από τις οποίες δεν έχει καρποφορήσει μέχρι σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ελλάδα ήταν σε προχωρημένο στάδιο στην έρευνα της αντιύλης και πολύ πιο μπροστά από άλλες χώρες, για αυτό και συμμετείχε σε πειράματα αντίύλης στο CERN, σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Είναι έγκλημα το ότι δεν προχώρησε και δεν αξιοποίησε τα αποτελέσματα των ερευνών. Και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.