Η εταιρεία που δημιουργεί το Android smartphone σου, τα χει κάνει χάλια με το σύστημα memory management του Android. Η ομάδα Urbanandroid έχει προβεί στη δημιουργία του Dontkillmyapp.com website. Εκεί θα βρεις λεπτομερείς περιγραφές για το ποιοι Android κατασκευαστές παρουσιάζουν την χειρότερη συμπεριφορά ως προς το memory management στο Android.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες οι οποίες δημιουργούν τηλέφωνα έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σημαντικά συστήματα, όπως το Doze. Με λίγα λόγια επηρεάζεται σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο οι εφαρμογές λειτουργούν στο background. Και ίσως θα σκέφτεσαι, και τι έγινε; Το Android είναι ανοιχτού κώδικα και οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν μπορούν να κάνουν οτιδήποτε θέλουν με τον κώδικα και σε κάποιον βαθμό θα έχεις δίκιο. Αλλά όλα αυτά αλλάζουν, όταν οι κατασκευαστές θέλουν πρόσβαση στο Google Play.

Η πρόσβαση στο Google Play Store δεν είναι ελεύθερη, υπάρχει ένα agreement που και οι δυο πλευρές θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Η απόκτηση πρόσβασης στο Google Play, απαιτεί ορισμένους κανόνες να ακολουθηθούν.  Η Google θέλει να έχει κάποια ελάχιστα πράγματα τακτοποιημένα σε κάθε τηλέφωνο, ώστε κάθε app στο Google Play Store να λειτουργεί από τη στιγμή που το τηλέφωνο βρίσκεται σε μια υποστηριζόμενη έκδοση. Με άλλα λόγια, αν ένα app listing αναφέρει ότι απαιτεί το Android 4 ή υψηλότερη έκδοση, κάθε τηλέφωνο που τρέχει το Android 4 ή μεγαλύτερη έκδοση θα μπορεί να προβεί στην εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής.  Υπάρχουν επίσης λεπτομερείς τρόποι για έναν developer που θέλει μια εφαρμογή να παραμείνει ενεργή και λειτουργική στο background όταν δεν θα κοιτάς την οθόνη, να το κάνει με τρόπο ομοιόμορφο σε όλες τις συσκευές.

Αυτό όμως δεν λειτουργεί πάντα. Κάθε άτομο που αγόρασε ένα Pixel ή Nexus smartphone θα σου πει ότι οι νέες εκδόσεις του Android συχνά οδηγούν σε εφαρμογές που δεν λειτουργούν και σε άλλες που δεν λαμβάνουν ενημερώσεις.

Πως φθάσαμε εδώ;

Κάθε Android κατασκευαστής θέλει να σου αρέσει το smartphone που αγοράζεις από αυτόν, προκειμένου να ξαναγοράσεις το επόμενο μοντέλο. Αν οι εφαρμογές σκοτώνονται χωρίς προφανή λόγο, κάτι τέτοιο δεν βοηθάει.  Όταν αγοράζουμε ένα νέο τηλέφωνο υπάρχει μια μεγάλη λίστα πραγμάτων που θέλουμε από αυτό. Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Ένας τρόπος να αποκτήσεις μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας είναι να περιορίσεις τι μπορεί να κάνει ένα τηλέφωνο. Για αυτό άλλωστε χρειάζεται φόρτιση ένα απλό τηλέφωνο μια φορά την εβδομάδα. Τα smartphones ωστόσο πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα.

Η Google έχει ένα σύστημα που βάζει σε sleep state τις εφαρμογές όταν δεν κάνουν κάτι αλλά ίσως χρειαστούν να κάνουν στο μέλλον. Έχει ρίξει πολύ δουλειά για να ισορροπήσει τα πράγματα ώστε να έχεις ένα τηλέφωνο που να μπορεί να κάνει πράγματα, όπως το να παρακολουθεί τα βήματά σου, τον ύπνο σου, ή να λειτουργεί σαν music player όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη, χωρίς να καταναλώνεται μπαταρία. Περιμένει αυτές οι μέθοδοι να χρησιμοποιούνται και να ακολουθούνται  ώστε να έχουμε μια ομοιομορφία από κάθε app ως προς τον τρόπο λειτουργίας του στο Play Store.

Από την λίστα του Dontkillmyapp, το παράδειγμα της Nokia είναι το πιο αξιοπρόσεχτο, στη λίστα όμως περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η OnePlus, η Sony και η Samsung. H Nokia περιλαμβάνει μια εφαρμογή που σκοτώνει κάθε background process 20 λεπτά μετά την απενεργοποίηση της οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι fitness εφαρμογές δεν πρόκειται να δουλέψουν. Πως φθάσαμε στο σημείο όπου τα smartphones που έχουμε δεν επιτρέπονται να είναι smart; Επειδή απαιτήσαμε μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και επειδή οι εταιρείες κάνουν τις λάθος αποφάσεις για να μας τις προσφέρουν. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας κατασκευαστής στο Android για να επηρεάσει την ζωή της μπαταρίας. Ένα όμως που μπορεί να κάνει, είναι να σκοτώνει εφαρμογές που χρειάζεται να παραμείνουν στο background.

Η Google πρέπει να το αλλάξει αυτό το πράγμα και να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει ότι αυτό το χάλι θα εξαλειφθεί. Το αξίζουμε.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ‘Εχω το Xiaomi Redmi note 5, και πραγματικά το memory management του mui είναι καταπληκτικό. Επιλέγεις ΕΣΥ ο ίδιος ξεχωριστά για κάθε μία εφαρμογή, τον τρόπο που θα την διαχειρίζεται το software του κινητού. Οι επιλογές είναι οι εξής τέσσερις: 1. Κανένας περιορισμός: Το software δεν παρεμποδίζει καθόλου και με κανένα τρόπο την λειτουργία της εφαρμογής. 2. Εξοικονόμηση mui: Το software αποφασίζει εκείνο το πως θα διαχειρίζεται την εφαρμογή, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα αλλά και η εξοικονόμηση πόρων. 3. Περιορισμός ενεργειών παρασκηνίου: Οι ενέργειες της εφαρμογής στο παρασκήνιο θα περιορίζονται (π.χ πρόσβαση στο διαδίκτυο), αλλά η εφαρμογή δεν θα τερματίζεται. 4. Περιορισμός: Η εφαρμογή θα τερματίζεται εντελώς, όταν τεθεί στο παρασκήνιο. Με αυτό τον τρόπο έχεις ΕΣΥ τον έλεγχο ποιες εφαρμογές δεν θέλεις να κλείνουν, ενώ ΕΣΥ και πάλι επιλέγεις εκείνες που θέλεις να τις χρησιμοποιείς μόνο στο προσκήνιο. Καταπληκτικό memory management. Συγχαρητήρια στην Xiaomi. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμία εφαρμογή, αφού ΕΓΩ επιλέγω το τι θα γίνεται με κάθε μία από αυτές ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.