Οι ΗΠΑ μόλις ενέκριναν την πρώτη εξέταση αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ξεκινήσουν νωρίτερα τη θεραπεία τους.
Πιο συγκεκριμένα το τεστ που εγκρίθηκε, αναπτύχθηκε από την Fujirebio Diagnostics, και μετρά την αναλογία δύο πρωτεϊνών στο αίμα. Η αναλογία rato συσχετίζεται με αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο, το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ που μέχρι σήμερα είχε ανιχνευθεί μόνο μέσω εγκεφαλικών σαρώσεων ή ανάλυσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 10% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω πάσχουν από Αλτσχάιμερ και ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν δύο θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ που έχουν εγκριθεί από τον FDA: η lecanemab και η donanemab, οι οποίες στοχεύουν την αμυλοειδή πλάκα. Οι υποστηρικτές των ενδοφλέβιων θεραπειών με αντισώματα υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς μερικούς επιπλέον μήνες ανεξαρτησίας και είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές εάν ξεκινήσουν νωρίτερα στην πορεία της νόσου. Σε κλινικές μελέτες η εξέταση αίματος παρήγαγε αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις σαρώσεις εγκεφάλου με τομογραφία PET και την ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA, η εξέταση μετρά δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ανθρώπινο πλάσμα, ένα συστατικό του αίματος, και υπολογίζει την αριθμητική αναλογία των επιπέδων των δύο πρωτεϊνών. Αυτή η αναλογία συσχετίζεται με την παρουσία ή απουσία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο του ασθενούς, μειώνοντας την ανάγκη για τομογραφία PET. Η μέθοδος απαιτεί μόνο μια απλή αιμοληψία, καθιστώντας την λιγότερο επεμβατική και πιο εύκολα προσβάσιμη για τους ασθενείς σε σχέση με άλλες πιο επεμβατικές τεχνικές.
Η στροφή στα σταθερά τιμολόγια φέρνει νέα προϊόντα ενέργειας από τους παρόχους
Παρ όλα αυτά η εξέταση αυτή έχει εγκριθεί για χρήση σε κλινικό περιβάλλον για ασθενείς που εμφανίζουν σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται παράλληλα με άλλες κλινικές πληροφορίες καθώς η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.