Επιστήμονες του εργαστηρίου Fermilab στο Σικάγο ανακάλυψαν ότι τα μυόνια, τα οποία ορίζονται ως υποατομικά σωματίδια, συμπεριφέροντα με τρόπο απρόβλεπτο. Αν και δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει την αιτία, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υψίστης σημασίας ανακάλυψη στη φυσική. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες δυνάμεων στη φύση και οι οποίες αποτελούν το λεγόμενο Standard Model – Καθιερωμένο Πρότυπο.

Οι τέσσερις δυνάμεις, η βαρύτητα, ο ηλεκτρομαγνητισμός, η ισχυρή και ασθενής δύναμη διέπουν τον τρόπο με τον οποίο όλα τα σωματίδια στο σύμπαν αλληλoεπιδρούν. Μια πέμπτη δύναμη θα έθετε υπό αμφισβήτηση, όλα όσα είναι σήμερα γνωστά για τα σωματίδια.

Στο πείραμα με τίτλο g-2, οι επιστήμονες επιταχύνουν τα υποατομικά σωματίδια που φέρουν την ονομασία μυόνια γύρω από ένα δακτύλιο διαμέτρου 15 μέτρων, τα οποία στη συνέχεια κάνουν την κίνηση αυτή 1000 φορές στη ταχύτητα του φωτός. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη ύπαρξης μιας πέμπτης δύναμης αν και χωρίς πειστικές αποδείξεις προς το παρόν.

Τέλος στον καρκίνο με ένα χάπι!

Σύμφωνα με τον Dr. Brendan Casey, της Fermilab: “Διερευνούμε πραγματικά μια νέα περιοχή. Καθορίζουμε τις (μετρήσεις) με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι έχει δει ποτέ πριν.”

Οι ενδείξεις για μια νέα δύναμη φαίνονται από τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα μυόνια, αφού το κάνουν με έναν τρόπο που δεν συμβαδίζει με το Καθιερωμένο Πρότυπο στην φυσική.

Τα μυόνια δεν συμπεριφέρονται όπως συνήθως . Credit: Unsplash / Antonio Vivace

Μεταξύ των επιστημόνων του LHC που προσπαθούν να βρουν προβλήματα στο Καθιερωμένοι Μοντέλο της φυσικής, είναι και ο Dr. Mitesh Patel, του Imperial College of London. O Dr. Patel, δήλωσε στο BBC:

“Η μέτρηση της συμπεριφοράς που δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις του Καθιερωμένου Μοντέλου είναι το ιερό δισκοπότηρο για τη σωματιδιακή φυσική Θα πυροδοτούσε το όπλο εκκίνησης για μια επανάσταση στην κατανόησή μας, επειδή το μοντέλο έχει αντέξει σε όλες τις πειραματικές δοκιμές για περισσότερα από 50 χρόνια.”

Οι επιστήμονες της Fermilab δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να αποδείξουν την ύπαρξη μιας ακόμα δύναμης. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και στον Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN, εδώ στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι ομάδες ανά τον κόσμο έχουμε μπει σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς η απόδειξη της ύπαρξης μιας νέας δύναμης στην φυσική, θα αλλάξει δραματικά το τοπίο σε αυτά που γνωρίζουμε και θα θέσει την φυσική ξανά σε πορεία προς τα εμπρός.

Το πείραμα της Fermilab με την παράξενη συμπεριφορά των μυονίων, ανοίγει μια σειρά από νέα ερωτήματα, που θα κρατήσουν απασχολημένη την επιστημονική κοινότητα για αρκετό καιρό.

Αν καταφέρει να αποδειχθεί η ύπαρξη μιας πέμπτης δύναμης, η ανθρωπότητα θα κατανοήσει ακόμα περισσότερο το σύμπαν και θα μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά σαν είδος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.