Οι ερευνητές μετά από χρόνια ερευνών έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές τους να ανασχεδιάσουν τη ζωή στο εργαστήριο, συνθέτοντας το τελικό χρωμόσωμα σε ένα γονιδίωμα συνθετικής ζύμης (Saccharomyces cerevisiae).
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία, επέλεξαν τη μαγιά ως τρόπο για να αποδείξουν τη δυνατότητα παραγωγής τροφίμων που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα ή λόγω μιας εκτεταμένης ασθένειας. Αυτή αποτελεί τη πρώτη φορά που ένα συνθετικό ευκαρυωτικό γονιδίωμα κατασκευάζεται πλήρως, μετά από αντίστοιχες επιτυχημένες προσπάθειες με απλούστερους οργανισμούς βακτηρίων.
Παρ όλα αυτά η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε εντελώς τεχνητή μαγιά από την αρχή, αλλά σημαίνει ότι τα ζωντανά κύτταρα ζύμης μπορούν δυνητικά να επανακωδικοποιηθούν εξ ολοκλήρου. Απαιτείται βέβαια περισσότερη μελέτη για να τελειοποιηθεί η διαδικασία αυτή. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν εργαλεία γονιδιακής επεξεργασίας, όπως ένα που βασίζεται στο CRISPR, για τον εντοπισμό και τη διόρθωση προβλημάτων στο χρωμόσωμα.
Αυτή είναι η εντελώς νέα κατηγορία ζωής που ανακαλύφθηκε ότι ζει μέσα μας!
Ένα άλλο πρόβλημα που ξεπέρασε η ομάδα ήταν με τους γενετικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση και παρακολούθηση του DNA μέσα στο γονιδίωμα. Η τοποθέτηση αυτών των δεικτών έχει σημασία καθώς η λάθος τοποθέτηση τους μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των κυττάρων. Η έρευνα αυτή αποτελεί τμήμα του έργου Sc2.0 και δεν αφορά μόνο την τροποποίηση των καλλιεργειών. Οι ίδιες αρχές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε φάρμακα και βιώσιμα υλικά. Τέλος το επίτευγμα αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές έχει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και βιώσιμων διαδικασιών βιοπαραγωγής, όπως την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και τη δημιουργία νέων υλικών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.