Με τεράστια άνοδο στις εισαγωγές εξοπλισμού κατασκευής microchip απαντάει η Κίνα στους αμερικάνικους περιορισμούς. Η άνοδος στις εισαγωγές φτάνει το 90% το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας αξία 8.λ7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση του Nikkei, που καταγράφει τα τελωνειακά δεδομένα. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές σε εξοπλισμό λιθογραφίας τετραπλασιάστηκαν στο σύνολο, ενώ μόνο από την Ολλανδία είδαν εξαπλασιασμό, μετά την επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές από την ολλανδική κυβέρνηση.
Η ASML, που παρέχει τον εξοπλισμό για δημιουργία chips στα 3nm και 4nm, είδε αύξηση κατά 56% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 2022 ήταν μόνο στο 14%. Ο CEO της ASML αναφέρει πως ο εξοπλισμός που διέθεσαν είναι μεσαίας προς κρίσιμης σημασίας, παρακάμπτοντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που έχουν περιορισμούς εξαγωγών.
Γεωγραφικά η Ιαπωνία είδε 40% αύξηση στις εξαγωγές προς Κίνα, από την Tokyo Electron, για εξοπλισμό λιθογραφίας και χάραξης. Οι εισαγωγές από ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20%, όμως το μερίδιο των ΗΠΑ έπεσε από το 17% που είχε το 2021 στο 90%. Οι ολλανδικές εισαγωγές αυξήθηκαν στο 30%
Οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε Ιαπωνία και Ολλανδία τον Οκτώβριο του 2022, στην εξαγωγή εξοπλισμού προς την Κίνα. Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών προέτρεψε ισχυρότερο συντονισμό μεταξύ των συμμάχων για τη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού ως απάντηση στα διευρυμένα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ.
Στην παγκόσμια αγορά η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών, κατέχοντας το 29% των συνολικών πωλήσεων για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2023. Με την HUAWEI να καταφέρνει να κατασκευάσει προηγμένο chip στα 7nm, έχει δημιουργηθεί πανικός στην αγορά. Από ότι φαίνεται η Κίνα ετοιμάζεται να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και για αυτό τον λόγο συγκεντρώνει εξοπλισμό.
Οι περιορισμοί των ΗΠΑ έχουν σαν στόχο να περιορίσουν την δυνατότητα της Κίνας, στο να είναι αυτάρκης σε ημιαγωγούς. Η κινέζικες εταιρίες έχουν τεράστια ζήτηση, κυρίως λόγω των εγκαταστάσεων και της τεχνογνωσίας που διαθέτει, ενώ και η κυβέρνηση στηρίζει αυτές τις εταιρίες με τεράστια ποσά. Μετά τους περιορισμούς των ΗΠΑ όμως, υπήρχε πρόβλημα στην εισαγωγή εξοπλισμού για την δημιουργία microchip.
Η άνοδος στις εισαγωγές microchip, ακόμα και για παλαιότερες τεχνολογίες, έχει φέρει μεγάλες ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα πως η Κίνα έχει βάλει στόχο να διαμορφώσει την βιομηχανία ημιαγωγών, για να αυτονομηθεί πλήρως από τις ορέξεις των ΗΠΑ. Αυτό είναι και το λογικό βέβαια, αφού οι εξαγωγές της Κίνας βασίζονται κατά βάση στην τεχνολογία. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν με την HUAWEI, αλλά μελλοντικά δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που θα την αποτρέψουν να το κάνει σε οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Έτσι η Κίνα κάνει το πλέον λογικό. Δημιουργεί της βάσεις ώστε να μην έχει ανάγκη την αμερικάνικη τεχνολογία.
Όλα αυτά σημαίνουν πως σύντομα θα δούμε μεγάλες κινήσεις από την Κίνα στην δημιουργία και διάθεση επεξεργαστών, που σίγουρα θα αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Δεν δημιουργούν παγκόσμια ανησυχία βρε παιδιά. Αμερικανική ανησυχία προκαλούν.
Κατα βάση ναι. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν και πάρα πολλούς συμμάχους
…αν ο Kirin ξεπεράσει τον snapdragon κ υποστηριχθεί το ίδιο καλά, κ δουλεύει σωστά…τότε με χαρά θα μάθω το EMUI κ το κάθε κινεζοUI τους στα γεράματα κ να αποκτήσω κ account [email protected] .Αφού πλέον κ οικονομικότερα είναι κ το ίδιο ποιοτικά τα κινητά τους.
Ας με παρακολουθεί κ ο Jinping αφού τόσα χρόνια με παρακολουθεί ο θείος Sam (τι να με φάει λύκος, τι να με φάει αρκούδα)