Ο νεότερος δορυφόρος βιομάζας μπήκε σε τροχιά μετά την εκτόξευσή του πρόσφατα και δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες των επιστημόνων για την κατανόηση του πώς τα δάση διαμορφώνουν το κλίμα.
Σύμφωνα με ένα πρόσφατα δημοσιευμένο σύνολο δεδομένων, από σχεδόν δύο δεκαετίες δορυφορικών δεδομένων, προσφέρει την πιο σαφή και λεπτομερή εικόνα μέχρι σήμερα για το πόσο άνθρακας αποθηκεύεται στα ξυλώδη μέρη των δέντρων και πώς αυτό έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Οι ενημερωμένοι αυτοί χάρτες άνθρακα των δασών, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή του ESA, σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα, με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική τους επικύρωση.
Το μακροπρόθεσμο αρχείο που σύντομα θα περιλαμβάνει δεδομένα από τον ίδιο τον δορυφόρο Βιομάζας, συνδυάζει μετρήσεις από πολλαπλές αποστολές. Τα νέα δεδομένα εστιάζουν στα μέρη των δέντρων με πυκνότητα άνθρακα, κυρίως κορμούς και κλαδιά, σε όλο τον κόσμο. Καλύπτουν διάφορα έτη μεταξύ 2007 και 2022 και προσφέρουν αναλύσεις από 100 μέτρα έως 50 χιλιόμετρα. Οι χάρτες έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν την κλιματική μοντελοποίηση και να καθοδηγούν την υποβολή εκθέσεων για τα αέρια του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
Τα δάση αποτελούν βασικό παράγοντα στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα. Η παρακολούθηση της ποσότητας βιομάζας που αποθηκεύεται στα δάση βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν πόσος άνθρακας απορροφάται, πόσο σταθερή είναι αυτή η αποθήκευση και πόσος μπορεί να απελευθερωθεί. Το αναθεωρημένο σύνολο δεδομένων διορθώνει μακροχρόνιες υποεκτιμήσεις σε πυκνοκατοικημένες, πλούσιες σε άνθρακα περιοχές, εν μέρει χάρη στη διεθνή συνεργασία με εταίρους όπως η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης.
Yπερυπολογιστής υπολόγισε πότε θα τελειώσει οριστικά κάθε δυνατότητα ζωής στη Γη!
Παρ όλα αυτά παρά τις βελτιώσεις η μέτρηση των εξαιρετικά πυκνών δασών παραμένει δύσκολη, επειδή τα σχετικά μικρά μήκη κύματος των σημερινών αισθητήρων ραντάρ δεν διεισδύουν πλήρως ή δεν αλληλοεπιδρούν με τα μεγαλύτερα ξυλώδη συστατικά των πυκνών τροπικών δασών. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει ο νέος δορυφόρος βιομάζας της ESA, ο οποίος έχει την ικανότητα να διεισδύει σε πυκνές συστάδες δέντρων, ειδικά σε περιοχές όπως ο Αμαζόνιος, η Κεντρική Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία. Με το τρόπο αυτό οι επιστήμονες πλησιάζουν περισσότερο στην κατανόηση της πραγματικής κλίμακας του άνθρακα που αποθηκεύεται στα δάση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.