Μια νέα έρευνα για την υπερθέρμανση του κλίματος αποκαλύπτει ότι μερικές από τις πιο ακραίες αλλαγές στον πλανήτη μας, συμβαίνουν στη Σιβηρία και στην Αλάσκα. Πιο συγκεκριμένα, τα οικοσυστήματα της Αρκτικής βιώνουν ταχείς μετασχηματισμούς.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μια μεγάλη ερευνητική ομάδα ανέλυσε γεωχωρικά δεδομένα για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τις αλλαγές θερμοκρασίας, υγρασίας και βλάστησης για να εντοπίσουν περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο κλίμα. Χρησιμοποιώντας χωρικές στατιστικές, η ομάδα εντόπισε περιοχές έντονων αλλαγών, γνωστές ως «hotspots». Αυτές οι περιοχές έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες, με κοινό παρονομαστή το μόνιμο πάγο.
Ο μόνιμος πάγος είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των οικοσυστημάτων της Αρκτικής. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως τα παγωμένα τοπία αντιμετωπίζουν ταχεία θέρμανση και ξήρανση. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το κλίμα περιείχαν όλες μόνιμο πάγο, το οποίο είναι ευάλωτο στην απόψυξη καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης έντονες αντιθέσεις στις κλιματικές επιπτώσεις σε διάφορες περιοχές. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με την απόψυξη του μόνιμου παγετού, που μπορεί να απελευθερώσει τον αποθηκευμένο άνθρακα.
Ξεκινούν σήμερα οι νέες τραπεζικές χρεώσεις – Ποιες αλλάζουν
Η ερευνητική ομάδα τόνισε την ανάγκη για τοπικά δεδομένα που θα καθοδηγούν τις στρατηγικές προσαρμογής στο κλίμα. Χρησιμοποιώντας λεπτομερή χαρτογράφηση, οι ερευνητές ελπίζουν να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες, εστιάζοντας σε τοπικά κλιματικά πρότυπα. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη την περιοχή των βόρειων δασών της Σιβηρίας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών και απελευθέρωσης άνθρακα και οδηγούν σε αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς σε αυτές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παράβλεψη αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να ωθήσει τον πλανήτη να περάσει ένα οριακό σημείο, καθιστώντας την ανάκαμψη του κλίματος σχεδόν αδύνατη.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.