Η AMD λανσάρει τα νέα της προϊόντα που έρχονται αντιμέτωπα με τους ισχυρούς επεξεργαστές φορητών υπολογιστών HX της Intel, και για άλλη μια φορά, ονομάζονται “HX”. Ο νέος επεξεργαστής Ryzen 9 7945HX είναι η πιο premium πρόταση της εταιρείας για φορητές συσκευές, με 16 πυρήνες και 32 thread, καθώς και ταχύτητες μεταξύ 2.5GHz και 5.4GHz. Συνοδεύεται από μια σειρά από άλλους επεξεργαστές Ryzen 7000 που αποκαλύφθηκαν στην CES 2023, οι οποίοι θα τροφοδοτούν τα πάντα, από φορητούς υπολογιστές χαμηλού κόστους έως ισχυρά μηχανήματα gamer και creator.

Είναι λογικό για την AMD να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στα chip HX. Η Intel αποκάλυψε τη σειρά υψηλής ισχύος της πέρυσι και αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι επεξεργαστές HX το 2023, με επικεφαλής τον 24-πύρηνο i9-13980HX. Όπως και στα προηγούμενα chip της, η Intel χρησιμοποιεί υβριδικό σχεδιασμό που συνδυάζει πυρήνες Performance και Efficient. Έτσι, ενώ ο αριθμός πυρήνων της Intel είναι υψηλότερος, τα chip της μπορεί να καταλήξουν να έχουν παρόμοια απόδοση με αυτά της AMD, που χρησιμοποιούν πυρήνες πλήρους ταχύτητας σε όλη την πλακέτα.

Οι επεξεργαστές Ryzen HX θα λειτουργούν στα 55 Watt και άνω, που σημαίνει ότι θα επικεντρωθούν περισσότερο στην ακατέργαστη ισχύ παρά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η AMD ισχυρίζεται ότι το 7945HX είναι 78 τοις εκατό ταχύτερο από το προηγούμενο κορυφαίο Ryzen 6900HX στο multithreaded benchmark του Cinebench και 18 τοις εκατό ταχύτερο στη δοκιμή single threaded. Σε σύγκριση με το 12900HX της Intel, το high-end chip από πέρυσι, το 7945HX είναι 169 τοις εκατό ταχύτερο στην κωδικοποίηση Handbrake και 75 τοις εκατό ταχύτερο στο render με το Blender. Το 7945HX θα το δούμε σε μερικούς gaming υπολογιστές μέσα στο έτος, όπως οι Alienware m16 και m18, καθώς και το πιο πρόσφατο ASUS ROG Strix.

Για καλύτερη ισορροπία μεταξύ μεγέθους και ισχύος, υπάρχουν επίσης τα νέα chip της σειράς Ryzen 7040 HS, με ισχύ μεταξύ 35W και 45W. Η AMD λέει ότι αυτά τα τσιπ απευθύνονται σε αδύνατους λάτρεις και μπορείτε να περιμένετε να θα τα δούμε σε φορητούς υπολογιστές αυτόν τον Μάρτιο. Το Ryzen 9 7940HS είναι η κορυφή της σειράς 7000, με 8 πυρήνες, 16 thread, και ταχύτητες έως και 5.2GHz.

Τα chip 7040 θα διαθέτουν επίσης Ryzen AI, μια ενσωματωμένη μηχανή AI που μπορεί να χειριστεί εργασίες όπως η δημιουργία θολού φόντου κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων ή η ταξινόμηση στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Η AMD λέει ότι το Ryzen AI μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές εργασίες με έως και 4 διαφορετικούς φόρτους εργασίας AI ή να συνδυάσει αυτές τις δυνατότητες σε μία εργασία, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι 50 τοις εκατό πιο αποδοτική σε ενέργεια από το M2 της Apple. Η Intel σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει έναν επιταχυντή VPU AI σε ορισμένα από τα chip 13ης γενιάς.

Όσον αφορά τα πραγματικά ultraportable, η AMD διαθέτει τις σειρές U-series Ryzen 7030 και 7035, οι οποίες κυμαίνονται από chip 15W έως 35W. Αυτά περιλαμβάνουν το Ryzen 3 7330U στο κατώτερο επίπεδο, με 6 πυρήνες και 12 thread και φτάνουν στον Ryzen 7 7730U των 8 πυρήνων και 16 thread.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.