Η AMD ανακοίνωσε την επόμενη γενιά των καρτών γραφικών για σταθερούς υπολογιστές. Η εταιρεία αποκάλυψε δύο νέα κορυφαία προϊόντα, τη Radeon RX 7900 XTX και τη RX 7900 XT.

Βασισμένη στη νέα αρχιτεκτονική RDNA 3, η νέα GPU της σειράς 7000 της AMD είναι η πρώτη στον κόσμο που έχει σχεδιασμό που βασίζεται σε chiplet. Το καλούπι GPU έχει δύο κύρια στοιχεία, το Graphics Compute Die ή το GCD και το Memory Cache Die ή το MCD. Το GCD κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τη νέα διαδικασία κατασκευής 5nm, ενώ το MCD χρησιμοποιεί την παλαιότερη διαδικασία 6nm.

Η μετάβαση σε σχεδιασμό που βασίζεται σε chiplet επιτρέπει στην AMD να συνδυάζει και να ταιριάζει εξαρτήματα για διαφορετικές διαμορφώσεις. Της επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιεί διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής για κάθε εξάρτημα. Τα μικρότερα εξαρτήματα έχουν επίσης καλύτερες αποδόσεις από την κατασκευή ενός μεγάλου μονολιθικού καλουπιού, κάτι που βοηθά την εταιρεία να κατασκευάζει αυτά τα εξαρτήματα φθηνά και αποτελεσματικά.

Κοιτάζοντας το νέο GCD, διαθέτει τις νέες υπολογιστικές μονάδες RDNA 3, νέα μηχανή προβολής, και μια νέα μηχανή διπλών μέσων. Κάθε υπολογιστική μονάδα διαθέτει 1.5x VGPR (Vector General Purpose Register), 64 επεξεργαστές ροής διπλής έκδοσης με 2x ρυθμό έκδοσης εντολών, 2x επιταχυντές AI με απόδοση 2.7x και επιταχυντή RT 2ης γενιάς με 50% μεγαλύτερη απόδοση ανά CU. Το νέο MCD διαθέτει ελεγκτή μνήμης 64-bit και Infinity Cache 2ης γενιάς για εύρος ζώνης μέγιστης μνήμης 2.7x.

Τώρα φτάνοντας στις κάρτες, η RX 7900 XTX διαθέτει 96 υπολογιστικές μονάδες, χρονισμό 2.3GHz, 24GB μνήμη GDDR6 384-bit με 96MB Infinity Cache και όριο ισχύος πλακέτας 355W που μπορεί να τροφοδοτηθεί από δύο υποδοχές 8 ακίδων. Εν τω μεταξύ, η 7900 XT διαθέτει 84 υπολογιστικές μονάδες, χρονισμό 2.0GHz, 20GB μνήμης GDDR6 320-bit με 80MB Infinity Cache και όριο ισχύος πλακέτας 300W.

Και οι δύο κάρτες υποστηρίζουν το νέο πρότυπο DisplayPort 2.1 που περιορίζεται στο ενδιάμεσο εύρος ζώνης UHBR 13.5 των 54Gbps, καθώς και μια νέα μηχανή πολυμέσων με ταυτόχρονη κωδικοποίηση / αποκωδικοποίηση για κωδικοποίηση / αποκωδικοποίηση AVC / HEVC και 8K60 AV1. Η AMD είχε παρουσίασε ελάχιστα benchmarks αυτή τη φορά.

Η Radeon RX 7900 XTX υποστηρίζεται ότι είναι έως και 1.7 φορές ταχύτερη σε καθαρή ραστεροποίηση και έως 1.6 φορές ταχύτερη σε ανίχνευση ακτίνων σε 4Κ σε σύγκριση με την 6950 XT. Η εταιρεία δεν σύγκρινε την 7900 XT με τον ανταγωνισμό. Η 7900 XTX κοστίζει 999$ και η 7900 XT στα 899$. Θα είναι διαθέσιμες στις 13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Τι σχέση έχουν το efood και η Mastercard με το gamification; Μάθε και κάνε Level Up τρώγοντας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.