Αν είστε κάτοχοι ενός από τους καλύτερους επεξεργαστές της AMD για gaming (Ryzen 7 7000X3D series), όπως ο Ryzen 9 7950X3D ή ο Ryzen 7 7800X3D, τόσο η CPU όσο και η μητρική μπορεί να κινδυνεύουν. Πρόσφατα εμφανίστηκαν αρκετές αναφορές που σημειώνουν ότι οι επεξεργαστές καίγονται. Η AMD δεν έχει κάνει καμία δήλωση, αλλά είναι πιθανό ένα update των BIOS να λύνει το πρόβλημα και να ασφαλίζει τους επεξεργαστές που επηρεάζονται.

Οι τελευταίοι επεξεργαστές 3D V-Cache της AMD είναι πραγματικά θηρία, αλλά φαίνεται ότι αυτή η ισχύς έχει ένα τεράστιο τίμημα. Χρήστες του reddit αναφέρουν ότι οι CPU καίγονται και δημιουργούν ζημιά στις μητρικές πλακέτες AM5. Ο Speedrookie δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα στο subreddit της AMD και αναφέρθηκε στον Ryzen 7 7800X3D. Η CPU έχει ένα ορατό εξόγκωμα και στη μητρική υπάρχει ένα καμένο σημείο. Προφανώς, ο επεξεργαστής καταστράφηκε, ενώ η ζημιά κατέστησε τη μητρική μη λειτουργική.

AMD Ryzen 7 7000X3D

Ο χρήστης αναφέρει ότι γύρισε σπίτι και το σύστημα του έτρεχε με τον ανεμιστήρα να έχει λειτουργεί σε πλήρεις στροφές και στην οθόνη υπήρχε ο κωδικός QCode 00. Έκανε reset τα BIOS, πειραματίστηκε με τη μνήμη, και τελικά διέλυσε το μηχάνημα για να διαπιστώσει ότι ο 7800X3D είχε καταστραφεί δημιουργώντας πρόβλημα και στη μητρική. Σε ένα σχόλιο, ο χρήστης διευκρίνισε ότι ο AMD Ryzen 7 7000X3D series επεξεργαστής λειτουργούσε ασταμάτητα από την ημέρα που τον τοποθέτησε στο μηχάνημα. Πρόσθεσε ότι μέχρι το πρόσφατο συμβάν δεν παρουσίασε πρόβλημα υπερθέρμανσης.

Οι επεξεργαστές Ryzen 3D V-Cache τελευταίας γενιάς δεν μπορούν να γίνουν overclock, εκτός από το Precision Boost Overdrive (PBO), και ο χρήστης λέει ότι έκανε overclock μόνο τη μνήμη μέσω του προφίλ EXPO 1 profile. Ο Speedrookie δεν ήταν ο μόνος άτυχος ιδιοκτήτης μιας AMD Ryzen 7 7000X3D series. Ένας άλλος χρήστης ανέφερε ότι είχε προβλήματα με έναν Ryzen 9 7950X3D που κάηκε, χωρίς να έχει γίνει overclock.

Για να γίνει ακόμα καλύτερη η όλη κατάσταση, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο τα 3D V-Cache chip που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ένας χρήστης με το όνομα dStruct714 είπε ότι ένας ο Ryzen 9 7950X που είχε στην κατοχή του καταστράφηκε ενώ ο υπολογιστής ήταν σε αδράνεια με ανοιχτό μόνο έναν browser. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι η χρήση μητρικής Asus στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις.

Οι δύο εταιρείες δεν έχουν σχολιάσει το θέμα, αλλά φαίνεται ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα και αντικατέστησαν το κατεστραμμένο hardware του Speedrookie. Επίσης, αυτός ο χρήστης είχε ήδη στείλει τα κομμάτια στον YouTuber Gamer Nexus ώστε να τα αναλύσει. Μετά την έκταση που πήρε όλο αυτό, η μοναδική επίσημη αντίδραση ήρθε από την MSI. Η εταιρεία λίγο πολύ είπε ότι φταίνε οι χρήστες, γιατί στις AMD Ryzen 7 7000X3D series δεν επιτρέπονται οι χειροκίνητες ρυθμίσεις τάσης. Μάλιστα είπε ότι για αποφυγή αντίστοιχων προβλημάτων πρόσθεσε νέους περιορισμούς στα BIOS AM5 και στο MSI Center.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα BIOS υποστηρίζουν πλέον μόνο αρνητικές ρυθμίσεις τάσης, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την τάση της CPU. Επιπλέον, το MSI Center περιορίζει οποιεσδήποτε άμεσες ρυθμίσεις τάσης και συχνότητας, διασφαλίζοντας ότι η CPU δεν θα υποστεί ζημιά λόγω υπερβολικής τάσης. Τέλος, η MSI έχει προσθέσει ένα νέο Enhanced Mode Boost στα BIOS που βελτιστοποιεί αυτόματα το PBO για να προσθέσει επιπλέον απόδοση στις AMD Ryzen 7 7000X3D series.

Αν λοιπόν έχεις μία AMD Ryzen 7 7000X3D series CPU, τουλάχιστον, καλό θα είναι να κάνεις μία ενημέρωση των BIOS, μήπως και αποφύγεις να καεί και να πάρει μαζί της στον “τάφο” και τη μητρική. Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερα update για τα BIOS, από περισσότερους κατασκευαστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.