Εκτενές θέμα έχει γίνει στο διεθνή τύπο ένα editorial που δημοσιεύθηκε από τους Global Times, με τίτλο Ο συναγερμός χτύπησε! Η TSMC γίνεται USSMC, το οποίο επιτίθεται στην TSMC για την κατασκευή δυο εργοστασίων στις ΗΠΑ. Το πρώτο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024 και θα παράγει chips στα 4nm. Το δεύτερο, θα ξεκινήσει από το 2026 και θα παράγει επεξεργαστές για την Apple και άλλες εταιρείες στα 3nm. Πολλά μέσα ενημέρωσης κατακρίνουν χρήση του όρου “δική μας Ταιβάν” και πως η εφημερίδα των Global Times που διατηρεί δεσμούς με το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αναφέρει πως οι ΗΠΑ κλέβουν την τεχνολογία μας. Εμείς παραθέτουμε αυτούσιο το Editorial:
Δημοσιεύθηκε στους Global Times στις 9 Δεκεμβρίου 2022
Μπροστά τη πραγματικότητα ότι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) γίνεται USSMC, οι εξηγήσεις των αρχών του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) είναι αδύναμες. Την περασμένη Τρίτη, η TSMC είχε διοργανώσει ειδική τελετή για τη μεταφορά του πρώτου εργοστασίου της στην Arizona. Και φυσικά η Ουάσιγκτον ήταν παρούσα. Μαζί με την Υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη νέα εγκατάσταση και τόνισε στην ομιλία του ότι αυτό που συμβαίνει στην Arizona έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και όλο τον κόσμο. Αλλά ανεξάρτητα πως το παρουσιάζει η Ουάσιγκτον αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της βιομηχανίας των ημιαγωγών παγκοσμίως.
Ο ιδρυτής της TSMC, Morris Chang, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο είναι σχεδόν νεκρά. Αν και μπορεί να υπονοεί κάτι άλλο, οι λέξεις αυτές που προέρχονται από τον ιδρυτή μιας παγκοσμιοποιημένης εταιρείας, αποτελούν μια ουσιαστική και ακριβή υποσημείωση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της TSMC στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, ο ισχυρισμός του Biden ότι η αμερικανική παραγωγή επέστρεψε αποτελεί μεγάλη ειρωνεία. Πως μπορεί να έχει επιστρέψει; Δεν είναι η TSMC μια εταιρεία η οποία αναπτυσσόταν με τον καλύτερο τρόπο στο νησί της Ταιβάν της Κίνας;
Ανεξάρτητα από το πως οι ΗΠΑ και οι αρχές του νησιού προσπαθούν να το συγκαλύψουν, δεν αλλάζει τη φύση του προβλήματος. Ότι, δηλαδή, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί πονηρά μέσα για να εξαναγκάσει τη μεταφορά της δραστηριότητας του νησιού μας της Ταιβάν, που παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην high-tech βιομηχανία παγκοσμίως, στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον μετήλθε πολλούς φουσκωμένους επαίνους για να καλωσορίσει την TSMC αλλά στη πράξη, πυρήνας τους είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σχεδόν τίποτα δεν ειπώθηκε για το αν μπορούν να επιτύχουν μια win win και για τις δυο πλευρές κατάσταση ή για το αν θα έχει οφέλη στη παγκόσμιο βιομηχανία.
Είναι επίσης ένας συναγερμός για τον κόσμο και πρέπει να τον χτυπήσουμε ακόμη πιο δυνατά. Οι ΗΠΑ δεν το έκαναν μόνο στην TSMC. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την TSMC ως παράδειγμα για να καταπιέσουν τις εταιρείες κατασκευής chips άλλων χωρών που εξακολουθούν να διστάζουν και να προσελκύσουν την βιομηχανία πίσω στις ΗΠΑ. Για την Ουάσιγκτον, πρόκειται για μια συμφωνία που είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει κέρδη, ανεξαρτήτως οικονομικής ή πολιτικής άποψης.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν βίαια την είσοδό τους στον κόσμο που αρχικά κυριαρχούνταν από τους κανόνες της αγοράς, ακριβώς όπως ένας ταύρος που εισβάλλει σε ένα κατάστημα, διαταράσσοντας τους κανόνες και την τάξη. Αν είναι αλήθεια, όπως είχε αναφέρει άλλωστε και ο Chang, ότι η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο είναι σχεδόν νεκρά, τότε οι ΗΠΑ είναι ο ένοχος.
Αλλά και οι αρχές του νησιού είναι ακόμη πιο ντροπιαστικές. Ο πλούτος που έχει συσσωρευθεί στην κοινωνία της Ταιβάν έχει σπαταληθεί από το DPP ως απόδειξη υποταγής για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον. Το κόμμα της Ταιβάν (DPP) υποστηρίζει ότι αυτό είναι καλό. Είναι καλό να εξαναγκάσουν την TSMC να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ηπειρωτική Κίνα, προκαλώντας την μείωση των εσόδων της; Είναι καλό πράγμα να μετακινηθούν κορυφαίοι μηχανικοί στις ΗΠΑ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετανάστευση ταλέντων στην ιστορία της βιομηχανίας ημιαγωγών της Ταιβάν; Και όπως έχει δείξει η ιστορία, αν οι ΗΠΑ την εγκαταλείψουν μόλις αποκομίσουν το κέρδος;
Η TSMC, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το μισό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς δημιουργίας επεξεργαστών, διαθέτει εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και σίγουρα μπορεί να επιλέξει που θα επενδύσει. Ωστόσο, η δημιουργία ενός εργοστασίου στις ΗΠΑ δεν έχει καμιά σχέση. Ο ίδιος ο Chang είχε αναφέρει ότι η προσπάθεια δημιουργίας εργοστασίου στις ΗΠΑ είχε μετατραπεί σε εφιάλτη. Πως ο εφιάλτης μετατράπηκε ξαφνικά σε όνειρο; Μόλις πριν από οχτώ μήνες, ο Chang είχε δηλώσει δημοσίως ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να μεγαλώσουν την εγχώρια παραγωγή επεξεργαστών είναι απλά μια σπατάλη, εξαιτίας της έλλειψης ταλέντων και του απαγορευτικά υψηλού κόστους.
Όσον αφορά το άνοιγμα του νέου εργoστασίου στην Arizona, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν δηλώσει ότι θα δώσει ένα σαφές πλεονέκτημα στον αμερικανικό στρατό και στην οικονομία σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός με τη Κίνα αυξάνεται. Ακριβώς αυτό φτάνει στην ουσία του θέματος. Όπως λέει και ένα παλαιό ρητό, το στριμμένο πεπόνι δεν είναι γλυκό. Προκειμένου να περιορίσουν την ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών, οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι χρειαζόταν, ωστόσο το πικρό πεπόνι που έσφιξαν θα το φάνε τελικά άλλοι.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.