Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ισοτόπων που βρέθηκαν στο ηφαιστειακό πέτρωμα που ξεχύθηκε από τα βάθη της λιθόσφαιρας, αποκάλυψε πολύτιμα μέταλλα στον φλοιό της Γης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και χρυσός και αρχικά διέρρευσαν από τον πυρήνα πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την επιφάνεια.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον γεωχημικό Nils Messling του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. “Τα δεδομένα μας επιβεβαίωσαν ότι υλικό από τον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, διαρρέει στον μανδύα της Γης από πάνω”. Παρόλο όμως που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε χρυσό στον φλοιό της Γης, η ποσότητα που υπάρχει εκεί εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ελάχιστο κλάσμα της συνολικής ποσότητας που διαθέτει ο πλανήτης. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι περισσότερο από το 99% βρίσκεται στον μεταλλικό πυρήνα της και είναι αρκετό για να καλύψει όλη την ξηρά της Γης με χρυσό πάχους 50 εκατοστών.
Αν και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι αρχέγονα ισότοπα ηλίου και βαρέος σιδήρου διαρρέουν από τον πυρήνα της Γης, δεν είναι σαφές πόσα από τα βαρέα μέταλλα που βρίσκουμε στην επιφάνεια προέρχονται από τον πυρήνα και πόσα από το διάστημα. Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να διερευνηθεί αυτό και είναι τα ισότοπα ενός πολύτιμου βαρέος μετάλλου που ονομάζεται ρουθήνιο. Τα ισότοπα είναι παραλλαγές του ίδιου στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων. Τα ισότοπα του ρουθηνίου στον πυρήνα της Γης διαφέρουν ελαφρώς από το ρουθήνιο στην επιφάνεια. Αυτή η διαφορά ήταν πολύ μικρή για να ανιχνευθεί πραγματικά αλλά σύμφωνα με νέες τεχνικές ανάλυσης που αναπτύχθηκαν, επέτρεψαν στους ερευνητές να τις εντοπίσουν.
Χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνικές για να μελετήσουν το ρουθήνιο που εξορύχθηκε από ηφαιστειακά πετρώματα στα νησιά της Χαβάης και ανακάλυψαν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ρουθηνίου-100 από ό,τι μπορεί να βρεθεί στον ατμοσφαιρικό μανδύα. Αυτό είναι το ισότοπο του ρουθηνίου που προέρχεται από τον πυρήνα της Γης. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι όλα τα σιδηρόφιλα στοιχεία διαρρέουν από τον πυρήνα. Αυτό περιλαμβάνει το ρουθήνιο αλλά και στοιχεία όπως το παλλάδιο, το ρόδιο, η πλατίνα – και ο χρυσός. Παρ όλα αυτά δεν θα αναδύεται με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό, ούτε μπορούμε να σκάψουμε 2.900 χιλιόμετρα για να το βρούμε.
Απλοί τρόποι για να μειώσετε τα δεδομένα που καταναλώνει το Android smartphone
Αντίθετα το εύρημα αυτό είναι σημαντικό καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούμε πλέον να αποδείξουμε ότι τεράστιοι όγκοι υπερθερμασμένου υλικού του μανδύα προέρχονται από τα όρια πυρήνα-μανδύα και ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Γης για να σχηματίσουν ωκεάνια νησιά όπως η Χαβάη.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Nature.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.