Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα αλλά παλιά ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Στις πρώτες ημέρες του ηλιακού συστήματος, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Δίας ήταν τουλάχιστον διπλάσιος από το σημερινό του μέγεθος με ένα μαγνητικό πεδίο 50 φορές ισχυρότερο.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ισχυρή βαρύτητα του Δία, μαζί με τον Ήλιο, συνέβαλε στη διαμόρφωση του ηλιακού συστήματος επηρεάζοντας τις τροχιές των πλανητών. Η κατανόηση του σχηματισμού του Δία σε συνδυασμό με το μεταβαλλόμενο μέγεθός του θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς προέκυψε η ζωή όπως την ξέρουμε. Για να ρίξουν φως στον τρόπο σχηματισμού του, οι ερευνητές μελέτησαν τις ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές δύο από τα φεγγάρια του Δία, την Amalthea και τη Thebe. Οι τροχιές τους παραμένουν κοντά σε αυτές που ήταν όταν σχηματίστηκαν για πρώτη φορά τα φεγγάρια.
Με την πάροδο του χρόνου, ένα άλλο φεγγάρι, η Ιώ, το οποίο είναι ηφαιστειακά ενεργό έλκει σιγά σιγά τους γείτονές του. Οι ερευνητές μελέτησαν τις μικροσκοπικές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο κινούνταν στην πραγματικότητα τα φεγγάρια και του τρόπου με τον οποίο αναμενόταν να κινηθούν με βάση τις βαρυτικές έλξεις της Ιούς. Αυτό βοήθησε τους ειδικούς να καταλάβουν πόσο μεγάλος ήταν αρχικά ο Δίας.
Φυσικοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του συναρπαστικού φαινομένου “δεύτερου ήχου”
Μόλις σχηματίστηκε ο Δίας, η ακτίνα του θα ήταν μεταξύ δύο και 2,5 φορές μεγαλύτερη από το τρέχον μέγεθός του. Ο Δίας έχει σήμερα ακτίνα 69.911 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει η NASA, καθιστώντας τον 11 φορές ευρύτερο από τη Γη. Ο Δίας έχει συρρικνωθεί στο τρέχον μέγεθός του καθώς η επιφάνειά του ψύχεται και συστέλλεται. Αυτή η αργή συρρίκνωση κατά περίπου 2 εκατοστά ετησίως, σύμφωνα με τους ερευνητές απελευθερώνει ενέργεια, γι’ αυτό και ο πλανήτης ακτινοβολεί σημαντικά περισσότερη ενέργεια από ό,τι λαμβάνει από τον Ήλιο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Με λιγα λόγια , ο Διας συρρικνουται συνεχως, ενω ταυτοχρονα αυξανεται και η μαζα του μιας και λογω της τεράστιας βαρύτητας του συνεχως απορροφά διαστρικη ύλη, καθως και τεράστιες μάζες υδρογονου που εκπεμπονται συνεχεια από τον ήλιο, με τη μορφή του ηλιακού ανεμου. Χρειάζονται ακομη καμια εικοσαριά μάζες δικες του βεβαίως, για να φτασει στην κρισιμη κατάσταση που θα τον μεταμορφωσει σε μικρο ηλιο, εναν κόκκινο νανο με διαρκεια ζωης μερικων τρισεκατομμυριων ετων, αλλά δεδομένου οτι βρισκεται σε τοσο μεγάλη απόσταση από τον ήλιο και δεν πρόκειται να απορροφηθεί απο αυτον οταν εκεινος, εχοντας μετατραπει σε κοκκινο γίγαντα, φτασει ως και στην τροχιά της ίδιας της γης, αλλα ειναι βεβαιο πως ο διας θα απορροφησει τεραστιες ποσοτητες υλης απο την εξωτερική στοιβαδα του ηλιου μέχρι τότε, και ισως και ναχει μετατραπει ηδη σε καφέ νανο, σε 2 με 3 δισεκατομμύρια χρόνια απο σημερα, οταν ο ηλιος θαναι ετοιμος να τελιωσει την ζωη του με μια τελικη εκρηξη μικρού καινοφανους αστέρα, που θα τον αποτρέψει απο το να μετατραπεί σε μαύρη τρύπα, αλλά μάλλον σε λευκό νανο. Ετσι θαχουμε στη συνεχεια, ενα διπλο στην ουσια ηλιακό σύστημα, με κεντρικο αστερι ενα λευκο νανο και συνοδο αστρο τον δια, ενα κόκκινο πλεον νανο, με το δικο του πλανητικό συστημα που θαναι οι σημερινοί παγωμενοι δορυφοροι του, που θα μετατραπουν σε υδατινους κοσμους, αφου διαθέτουν τεραστιες ποσοτητες νερου και ισως η σκυταλη της ζωης να ξαναρχισει εκει και με πολυ μεγαλυτερη διαρκεια αποτι στη γη μας, αφου εδω σε μολις 500 εκατομμυρια χρόνια απο τωρα, θαχουμε μετατραπεί σε αφροδιτη λογω της ολοενα και αυξανόμενης έντασης του ηλιακού φωτός, που θα προκαλέσει αφροδιτιανες συνθηκες θερμοκηπιου, με διακοπή ταυτοχρονως του κύκλου του ανθρακα. Παρεκτος κι αν μεχρι τοτε θαμαστε πλεον ικανοι να ταξιδευουμε και σε αλλα ηλιακα συστηματα, οπως στον Αλφα του Κενταύρου, η θαχουμε καταφέρει να μετακινησουμε την ιδια την γη σε βιωσιμη τροχια γυρω απο τον δια.