Ο χτύπος της καρδιάς του Ήλιου είναι μια πολύπλοκη και πολυρυθμική υπόθεση, διότι χτυπά με διαφορετικούς τρόπους σύμφωνα με διάφορες περιοδικότητες. Δεν γνωρίζουμε τι κινεί πολλούς από αυτούς τους ηλιακούς καρδιακούς χτύπους, αλλά νέα ευρήματα αναβιώνουν και ενισχύουν μια σύνδεση με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Ο 11ετής κύκλος δραστηριότητας του Ήλιου, γνωστός ως κύκλος Schwabe, μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγηθεί από μια βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ του Ήλιου και της Αφροδίτης, της Γης και του Δία. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι κινητήριοι παράγοντες. Αλλά η αμφιλεγόμενη πλανητική υπόθεση, όπως είναι γνωστή, είναι πολύ καλά συγχρονισμένη με τους κύκλους Schwabe για να μπορεί να απορριφθεί, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών που βρίσκεται πίσω από νέα μελέτη.

Η δραστηριότητα του Ήλιου είναι κυρίως εσωτερικά καθοδηγούμενη, αλλά και οι εξωτερικές επιρροές μπορεί να παίζουν επίσης ρόλο. Μπορείτε να τον φανταστείτε σαν ένα γιγαντιαίο δυναμό. Ενώ αυτό το ηλιακό δυναμό δημιουργεί από μόνο του έναν περίπου 11ετή κύκλο δραστηριότητας, πιστεύουμε ότι η επιρροή των πλανητών παρεμβαίνει στη συνέχεια στη λειτουργία του δίνοντάς του επανειλημμένα μια μικρή ώθηση και αναγκάζοντας έτσι τον Ήλιο να έχει τον ασυνήθιστα σταθερό ρυθμό των 11,07 ετών.

Στη μελέτη των πλανητικών επιρροών στους ηλιακούς κύκλους, οι ερευνητές έχουν βρει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της ευθυγράμμισης της Αφροδίτης, της Γης και του Δία κάθε 11,07 χρόνια και του συγχρονισμού του ηλιακού δυναμό. Αυτή η ευθυγράμμιση δημιουργεί μια ασθενή βαρυτική έλξη στον ήλιο προς μια κατεύθυνση, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη ρύθμιση των ηλιακών κύκλων. Επιστήμονες διερευνούν αυτή τη σύνδεση και πιστεύουν ότι βρήκαν νέα στοιχεία που την υποστηρίζουν.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά γιγαντιαία στροβιλώδη κύματα στον Ήλιο, γνωστά ως κύματα Rossby. Τα κύματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα στη Γη που κινούν τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτά τα κύματα Rossby μπορούν να μεταφέρουν ενέργεια στον Ήλιο, συγχρονίζοντας ενδεχομένως το εσωτερικό δυναμό του με τις πλανητικές ευθυγραμμίσεις.

Η NASA εξηγεί τι θα συμβεί στη Γη όταν ο ήλιος γίνει μαύρη τρύπα!

Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει τις πλανητικές ευθυγραμμίσεις με μικρότερους ηλιακούς κύκλους, γνωστούς ως κύκλους Rieger, οι οποίοι διαρκούν 150 έως 160 ημέρες. Η μαθηματική μοντελοποίηση έδειξε ότι οι ευθυγραμμίσεις οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις πλανήτες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύματα Rossby και να συμπέσουν με αυτούς τους κύκλους Rieger.

Επιπλέον, κάθε 193 χρόνια περίπου συμβαίνουν διακυμάνσεις στην ισχύ του ηλιακού μαγνητικού πεδίου – φαινόμενο γνωστό ως κύκλος Suess-De Vries. Αυτός ο κύκλος ευθυγραμμίζεται τόσο με μια περιοδική κίνηση του Ήλιου γύρω από το κέντρο βάρους του διάρκειας 19,86 ετών όσο και με έναν διπλό κύκλο Schwabe διάρκειας 22,14 ετών, γνωστό ως κύκλο Hale.

Παρόλο που υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα να γίνει και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για βεβαιότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επιχειρήματα υπέρ της πλανητικής συμμετοχής στους ηλιακούς κύκλους είναι ισχυρά. Τα μοντέλα μπορεί να είναι πρόχειρες προσεγγίσεις που μπορεί να είναι λανθασμένες, αλλά οι συμπτώσεις που βρήκαν οι ερευνητές υποδηλώνουν μια σημαντική σχέση μεταξύ των πλανητικών ευθυγραμμίσεων και της ηλιακής δραστηριότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.