Η Google μεταφέρει το Android σε ένα μέλλον που ανήκει στα 64-bit. Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει πάρει χρόνια. Τα Pixel 7 μπλόκαραν την εγκατάσταση εφαρμογών 32-bit τον περασμένο μήνα και τώρα η MediaTek διέκοψε εν μέρει την υποστήριξη υλικού για 32-bit με τον Dimensity 9200, ωθώντας το Android ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα των 64-bit.

Ο MediaTek Dimensity 9200 είναι ένα chipset σχεδιασμένο για τηλέφωνα Android υψηλής τεχνολογίας και φέρνει πολλές πρωτιές, όπως ο νέος πυρήνας Cortex-X3 της Arm, η υποστήριξη Wi-Fi 7, και πολλά άλλα. Αλλά θα είναι επίσης ένα από τα πρώτα chip που θα μειώσουν την υποστήριξη των 32-bit, κάτι που έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά τηλέφωνα Android.

Σε σχετική σύνοδο κορυφής, η MediaTek επιβεβαίωσε ότι ο high-end Dimensity 9200 μειώνει την υποστήριξη των 32-bit στους πυρήνες απόδοσης. Αυτό αναφέρεται στον πρωτεύοντα πυρήνα Cortex-X3 καθώς και στους πυρήνες Cortex-A715. Μία πληροφορία που έχει δώσει η εταιρεία και στο Android Authority πριν από μερικές ημέρες.

Τι σημαίνει αυτό? Ενώ ο Dimensity 9200 υποστηρίζει εφαρμογές 32-bit, αυτό ισχύει μόνο για τους λιγότερο ισχυρούς πυρήνες. Το Android στο σύνολό του, όπως αναφέρθηκε, κινείται προς ένα μέλλον μόνο με 64-bit εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Google Pixel 7 μπλοκάρει εφαρμογές 64-bit σε επίπεδο λογισμικού, με το chip Tensor G2 να εξακολουθεί να προσφέρει τεχνική υποστήριξη. Η Google εξήγησε ότι η διακοπή της υποστήριξης 64-bit οδηγεί σε καλύτερη απόδοση συνολικά.

Οι νέες CPU που εκτελούν κώδικα 64-bit έχουν 25% καλύτερη απόδοση και το Android ως σύστημα χρησιμοποιεί 150MB λιγότερη RAM. Ωστόσο, η MediaTek πιθανότατα δεν θα δει το πλεονέκτημα της μνήμης RAM δεδομένου ότι το chip εξακολουθεί να υποστηρίζει 32-bit στους μικρότερους πυρήνες του.

Πιθανότατα θα εναπόκειται στους κατασκευαστές συσκευών να αποκλείσουν τα 32-bit σε επίπεδο λογισμικού και να απολάυσουν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι καταναλωτές, τα οφέλη στα οποία αναφέρεται η Google.

Η MediaTek υποστηρίζει κάπως τους ισχυρισμούς της Google σχετικά με την απόρριψη των 32-bit και πώς αυτό θα επηρεάσει την απόδοση στον Dimensity 9200. Η εταιρεία παρουσίασε benchmark από το LZBench που δοκιμάζει την ταχύτητα συμπίεσης δεδομένων. Η MediaTek λέει ότι η συμπίεση είναι 92% ταχύτερη με 64-bit έναντι 32-bit και 80% ταχύτερη η αποσυμπίεση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η MediaTek επεσήμανε ότι οι παρενέργειες αυτής της αλλαγής θα ήταν ελάχιστες. Η Google έχει ζητήσει από τις εφαρμογές στο Play Store να υποστηρίζουν 64-bit εδώ και αρκετό καιρό και η εταιρεία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.