Οι επιστήμονες της NASA που μελετούν τον Ήλιο εντόπισαν μια τεράστια ομάδα σκοτεινών κηλίδων στη μέση του άστου. Αυτές οι κηλίδες είναι ορατές από τα 148 εκατομμύρια χιλιόμετρα, που απέχει η Γη.

Οι κηλίδες, γνωστές ως ηλιακές κηλίδες, μπορεί να μοιάζουν με μαύρα σημάδια στην επιφάνεια του Ήλιου από την Γη, όμως στην πραγματικότητα έχουν τεράστιο μέγεθος, μεγαλύτερο από αυτό της Γης, ακόμα και πολύ μεγαλύτερων πλανητών. Τα μαύρα σημάδια φαίνονται έτσι, γιατί έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από τις γύρω περιοχές τους.

“Εάν έχετε γυαλιά έκλειψης και καλή όραση, ίσως μπορείτε να το δείτε χωρίς μεγέθυνση”, ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία στο X (πρώην Twitter). Στην συνέχεια η NASA μας υπενθύμισε να μην κοιτάμε ποτέ τον ήλιο χωρίς γυαλιά με σωστά φίλτρα.

Αρκετοί σχολίασαν πως μπορούν να δουν τις ηλιακές κηλίδες, οι οποίες θα είναι ορατές για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, πριν εξαφανιστούν. Το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA παρακολουθεί το σμήνος, με εικόνες του ήλιου σε πραγματικό χρόνο.

Όπως και στην Γη, ο ήλιος βιώνει ένα μοτίβο καιρού που επαναλαμβάνεται κάθε 11 χρόνια. Στην αρχή και στο τέλος αυτού του κύκλου, η δραστηριότητα είναι στην πιο ήρεμη κατάσταση. Αυτή η δραστηριότητα όμως, στην μέση του κύκλου, φτάνει στο απόγειό της, με τεράστιες ηλιακές εκρήξεις.

Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε προς την κορύφωση, με το μέγιστο σημείο να φτάνει στα μέσα του 2025. Αυτός είναι και ο λόγος που τελευταία έχουμε πάρα πολλές αναφορές για ηλιακές εκλάμψεις και εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας, με το πλάσμα να εκτοξεύεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου. Σύντομα θα έχουμε δυνατές εικόνες, καθώς στις 8 Απριλίου, οι ΗΠΑ θα βιώσουν ολική έκλειψη του Ηλίου.

Οι ηλιακές κηλίδες σχηματίζονται σε περιοχές στον ήλιο όπου τα μαγνητικά πεδία είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Πίστωση: NASA / SDO / AIA / HMI / Goddard Space Flight Center

“Είναι το διαστημικό ισοδύναμο της εποχής των τυφώνων. Ερχόμαστε σε μια άλλη”, είπε ο Mark Miesch, επιστήμονας του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Οι ηλιακές κηλίδες σχηματίζονται σε σημεία του Ήλιου που τα μαγνητικά πεδία είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου κοντά στις ηλιακές κηλίδες, συχνά μπλέκονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνική έκρηξη, με την μορφή ηλιακής έκλαμψης. Αυτό απελευθερώνει τεράστια ποσά ακτινοβολίας στο διάστημα, που πολλές φορές χτυπάει και την Γη.

Η NASA θέλει να φτιάξει πυρηνικό αντιδραστήρα στην Σελήνη

Οι επιστήμονες έχουν περιορισμένη ικανότητα στο να προβλέψουν τα φαινόμενα του διαστημικού καιρού, αλλά μελετούν τον ήλιο για να κατανοήσουν καλύτερα της ηλιακές εκλάμψεις., που επηρεάζουν την Γη. Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο και η ατμόσφαιρά μας, λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας από αυτά τα φαινόμενα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.