Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά, ο Google Chrome είναι το πρόγραμμα περιήγησης με τις περισσότερες ευπάθειες από όλους τους μεγάλους browser. Ο Chrome τυγχάνει επίσης να είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο, καθώς το χρησιμοποιεί το 60% των χρηστών, σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός ατόμων κινδυνεύει μέχρι να διορθωθούν τα σφάλματα.

Κάθε πρόγραμμα περιήγησης υποφέρει από αυτές τις αδυναμίες ασφαλείας, κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο δημοφιλών Apple Safari, Microsoft Edge, και Mozilla Firefox, αλλά ο Chrome είχε έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό αδυναμιών το 2022. Η αναφορά του atlas VPN συνόψισε δεδομένα που βρέθηκαν στη βάση δεδομένων ευπαθειών VulDB και λέει ότι μόνο φέτος έχουν εντοπιστεί 303 ευπάθειες στον Chrome. Ο Firefox ήρθε στη δεύτερη θέση με 117, ενώ 103 βρέθηκαν στον Edge, και μόνο 26 στον Safari.

Δυστυχώς, αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε κατατάξεις με τη σύγκριση αυτών των προγραμμάτων περιήγησης από την ημέρα κυκλοφορίας τους. Από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο Google Chrome έχει συγκεντρώσει 3.159 ευπάθειες, σύμφωνα με τα δεδομένα της VulDB, ο Firefox έχει 2.361, ο Safari καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 1.239, και ο Edge έχει 806. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Edge είναι ένα πολύ νεότερο πρόγραμμα περιήγησης από τα υπόλοιπα και μια σύγκριση τέτοιου είδους δεν είναι δίκαιη.

Σε όλες τις αναφορές ο λιγότερο γνωστός browser Opera παρουσιάζεται εκπληκτικά ασφαλής. Το 2022 δεν υπήρξαν γνωστές ευπάθειες και έχουν αναφερθεί μόνο 344 από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το 1995. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο είχε λιγότερες από 13 ευπάθειες ανά έτος τα 27 χρόνια που το προτιμά το 1% με 2% των χρηστών browser παγκοσμίως.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι πρέπει να αλλάξουν από τον Google Chrome στον Opera. Είναι μια υπενθύμιση, ωστόσο, να προσέχετε ποιους ιστότοπους επισκέπτεστε και να διατηρείτε ενημερωμένο το πρόγραμμα περιήγησής σας για να αποφύγετε την απώλεια δεδομένων και να συμβάλλετε στην πρόληψη ιών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.