Το διαστημόπλοιο Gaia της  Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, δημιουργεί έναν λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας. Στην παρούσα φάση μετράει την κίνηση 1.5 δισεκατομμυρίων αστεριών και ανακάλυψε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μερικά από τα αστέρια κινούνται με τρόπους που μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν προέρχονται από διαφορετικό γαλαξία. Αυτό δείχνει πως ο Γαλαξίας μας συγκρούστηκε με κάποιον άλλο γαλαξία.

Οι συγκρούσεις και οι συγχωνεύσει γαλαξιών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στο σύμπαν. Πριν από λίγο καιρό, το Gaia απέδειξε πως ο Γαλαξίας μας καταβρόχθισε έναν μικρότερο γαλαξία πριν από 8-11 δισεκατομμύρια χρόνια. Πλέον έχει απορροφηθεί πλήρως στον δικό μας Γαλαξία. Η συγχώνευση ονομάστηκε Gaia-Sausage-Enceladus.

Μια συγχώνευση αφήνει πίσω της κύματα αστέρων, τα οποία περιγράφονται από τους επιστήμονες σαν ρυτίδες στον γαλαξία. Όμως όλες οι ρυτίδες του γαλαξία μας δεν είναι από την συγχώνευση Gaia-Sausage-Enceladus. Η νέα μελέτη δείχνει πως αρκετές από τις ρυτίδες, προέρχονται από μια πολύ πιο πρόσφατη συγχώνευση, που έλαβε χώρα μόλις 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Γαλαξίας
Το φωτοστέφανο του Γαλαξία θα φαινόταν πιο ομοιόμορφο και λιγότερο τσαλακωμένο αν δεν είχε γίνει μια συγχώνευση γαλαξιών τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια.

«Αποκτούμε περισσότερες ρυτίδες όσο μεγαλώνουμε, αλλά η δουλειά μας αποκαλύπτει ότι το αντίθετο ισχύει για τον Γαλαξία μας. Είναι ένα είδος κοσμικού Μπέντζαμιν Μπάτον, που ζαρώνει λιγότερο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thomas Donlon του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα σε μια δήλωση . «Βλέποντας πώς αυτές οι ρυτίδες διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να εντοπίσουμε πότε ο Γαλαξίας γνώρισε την τελευταία του μεγάλη συντριβή – και αποδεικνύεται ότι αυτό συνέβη δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα από ό,τι πιστεύαμε».

Ένας γαλαξίας που καταβροχθίζεται από τον δικό μας, έρχεται προς τα πάνω μας με μεγάλη ταχύτητα. Τα αστέρια εξαπλώνονται και ανακατεύονται με τον αρχικό πληθυσμό του γαλαξία μας, όμως διατηρούν τις υψηλές τους ταχύτητες. Η επίδραση στον γαλαξία βέβαια, δεν είναι μόνιμη, καθώς με τον καιρό, όλα έρχονται σε μια ισορροπία. Έτσι, βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, τις ρυτίδες, να είναι πιο δυνατά από ορισμένα αστέρια και όχι από άλλα, υποδηλώνει ένα ιστορικό πολλαπλών και ακόμη και πρόσφατων συγχωνεύσεων.

Η νέα θεραπεία για τον καρκίνο αυξάνει την αποτελεσματικότητα χτυπώντας απευθείας τους όγκους

Για να είναι οι ρυτίδες των άστρων τόσο καθαρές όσο φαίνονται στα δεδομένα της Gaia, πρέπει να έχουν ενωθεί μαζί μας πριν από λιγότερο από τρία δισεκατομμύρια χρόνια – τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», πρόσθεσε η συν-συγγραφέας Heidi Jo Newberg, του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer. «Νέες ρυτίδες αστεριών σχηματίζονται κάθε φορά που τα αστέρια αιωρούνται πέρα ​​δώθε μέσα από το κέντρο του Γαλαξία. Αν είχαν ενωθεί μαζί μας πριν από οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια, θα υπήρχαν τόσες πολλές ρυτίδες η μία δίπλα στην άλλη που δεν θα τις βλέπαμε πλέον ως ξεχωριστά χαρακτηριστικά».

To Gaia συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για την κατανόηση του Γαλαξία μας, βοηθώντας τους αστρονόμους να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του σπιτιού μας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.