Οι χημειοθεραπείες έχουν αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένες θεραπείες για τον καρκίνο, όμως έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το φάρμακο επιτίθεται σε ότι αγγίζει, δημιουργώντας άλλα προβλήματα στο σώμα. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να την βάλουμε μόνο στα σημεία που χρειάζεται;  Αυτή είναι η ιδέα πίσω από έναν νέο τύπο αντισώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην παροχή φαρμάκων χημειοθεραπείας απευθείας στους όγκους που πρέπει να στοχεύσουν αντί να στοχεύουν ολόκληρο το σώμα. Αυτά ονομάζονται συζυγή αντισώματος-φαρμάκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τέτοια προσέγγιση, Το 2000 ο FDA ενέκρινε την χρήση του πρώτου σύζευξη αντισώματος-φαρμάκου, για την θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας. Από τότε έχουν ακολουθήσει τα ίδια βήματα και θεραπείες για άλλα είδη καρκίνου και τα φάρμακα έχουν γίνει πολύ καλύτερα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancers, περισσότερα από 100 από αυτά τα αντισώματα, που καταπολεμούν τον καρκίνο, βρίσκονται σε κλινική ανάπτυξη. Ωστόσο, δύο προϊόντα σύζευξης αντισώματος-φαρμάκου που παρουσιάστηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του πολλαπλού μυελώματος. Ήδη τα δύο φάρμακα έχουν δείξει στις κλινικές δοκιμές πως βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο, χωρίς να εξελιχθεί ο καρκίνος, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τον μειώσουν ή να τον εξαφανίσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συζεύξεις αντισώματος-φαρμάκου γίνονται καλύτερες μέρες με τη μέρα και ήρθαν για να μείνουν.

Η στοχευμένη θεραπεία για τη καταπολέμηση του καρκίνου, εκτός από το ότι μας επιτρέπει να αποφύγουμε τις παράπλευρές βλάβες σε υγιή κύτταρα, αυξάνει και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας δραματικά, αφού διασφαλίζει περισσότερο φάρμακο στο καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως θα χρειάζονται λιγότερες θεραπείες στο σύνολο.

Τα αντισώματα για την καταπολέμηση του καρκίνου, επιτρέπουν στους γιατρούς να χρησιμοποιούν ακόμα πιο ισχυρά φάρμακα, επειδή δεν θα ανησυχούν πως οι ισχυρότερες δόσεις θα επιτεθούν σε άλλα κύτταρα του σώματος.

Το πιο προηγμένο ρομπότ AI απαντάει στο αν μπορεί να δημιουργήσει κλώνους του

Βέβαια, ακόμα και με την νέα διαδικασία της θεραπείας, κάποιες παρενέργειες συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως ο χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων και η απώλεια μαλλιών. Όμως, παρέχετε με αυτό τον τρόπο ένα ασφαλέστερο σύστημα χορήγησης των φαρμάκων, ώστε να εξαλείψουν τους καρκίνους και να τους σταματήσουν πριν εξαπλωθούν στο σώμα.

Τελευταία έχουμε πολλούς νέους τρόπους καταπολέμησης του καρκίνου και όλα δείχνουν πως είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να τον εξαφανίσουμε. Μακάρι σύντομα να είναι σαν απλή γριπούλα και τίποτα παραπάνω.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cancers.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΑΚΆΡΙ ΚΑΙ ΌΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌΝ ΠΙΟ ΓΡΉΓΟΡΑ. ΠΆΣΧΩ ΑΠΌ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΝ ΜΥΕΛΩΜΑ, ΌΧΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΙΚΑ ΚΑΛΆ, ΑΛΛΆ ΜΈΧΡΙ ΠΡΙΝ 15 ΜΗΝΕΣ ΣΧΕΔΊΑΖΑ ΜΈΧΡΙ ΤΗΝ “ΆΛΛΗ ΠΛΕΥΡΆ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΎ”. ΤΏΡΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΜΈΧΡΙ ΤΗΝ “ΓΩΝΙΆ ΤΩΝ ΔΡΌΜΩΝ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ”, ΔΗΛΑΔΉ ΑΠΌ 5 – 10,11 ΧΡΌΝΙΑ, ΓΕΜΆΤΑ ΦΆΡΜΑΚΑ. ΔΕΝ Μ’ΑΡΕΣΕΙ, ΔΕΝ ΞΈΡΩ ΕΆΝ ΘΑ Μ’ ΑΡΈΣΕΙ ΠΟΤΕ.

  2. ΜΑΚΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΜΘΡΩΠΟΙ.ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ; ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

  3. Αν νομίζετε ότι η θεραπεία είναι για τον λαό είστε γελασμενοι .τα χουν φτιάξει για τις ελίτ και τους εκατομμυριουχους

  4. Όταν δω θεραπευόμενο νεαρό ζώοε καρκίνο θα πεισθω ότι κάτι μπορεί να γίνει και για μας τους ανθρωπους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.