Δορυφορικά δεδομένα αποκάλυψαν ένα άκρως συναρπαστικό και ιδιαίτερα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο κάτω από το οροπέδιο της Κεντρικής Ανατολίας, τη λεκάνη της Konya, η οποία διαμορφώθηκε από το στάξιμο του γήινου φλοιού. Αυτό το κρυμμένο γεωλογικό θαύμα έχει κεντρίσει την περιέργεια των επιστημόνων εδώ και χρόνια, προκαλώντας περαιτέρω έρευνα για τα αίτια που το προκαλούν.

Wero: Αυτό είναι το νέο σύστημα πληρωμών, το τέλος των Visa και Mastercard

Μετά από εκτεταμένη ανάλυση και συλλογή δεδομένων, μια ολοκληρωμένη μελέτη αποκάλυψε τελικά τα μυστικά της μυστηριώδους καθίζησης της λεκάνης και τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης που την προκαλούν.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, αποκαλύπτει ότι η καθίζηση της λεκάνης οφείλεται κυρίως σε μια νέα διαδικασία, γνωστή ως multi-stage lithospheric dripping.

Ο όρος αυτός αναφέρεται στην αστάθεια εντός του βραχώδους υλικού από το οποίο αποτελείται ο φλοιός και ο ανώτερος μανδύας της Γης, η οποία προκαλεί την σταδιακή αποκόλληση πυκνών τεμαχίων πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια και τη βύθιση στο πιο ρευστό στρώμα του μανδύα του πλανήτη.

Η αστάθεια όχι μόνο αναδιαμορφώνει το υπέδαφος, αλλά προκαλεί και τον σχηματισμό σημαντικών επιφανειακών χαρακτηριστικών, όπως λεκάνες και οροσειρές.

Το οροπέδιο της Ανατολίας έχει ανυψωθεί περίπου ένα χιλιόμετρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια λόγω της λιθοσφαιρικής αποστράγγισης, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Καθώς η παχύρρευστη λιθόσφαιρα έσταζε κάτω από την περιοχή, σχημάτισε μια λεκάνη στην επιφάνεια, η οποία αργότερα ανυψώθηκε όταν το βάρος από κάτω αποκολλήθηκε και βυθίστηκε περισσότερο στα βάθη του μανδύα.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στο Nature Communications

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.