Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης, τράβηξε μια φωτογραφία ενός σωσία του Γαλαξίας μας. Ο γαλαξίας βρίσκεται σε τρομερά μεγάλη απόσταση, 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Ο εντυπωσιακός γαλαξίας είναι σπειροειδής και έχει το όνομα NGC-6744.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης, εκτοξεύτηκε το 2023 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Πρόκειται για ένα τηλεσκόπιο υψηλής ανάλυσης και μήκους 1.2 μέτρα. Η φωτογραφία που τράβηξε έχει τρομερά υψηλή ανάλυση και μπορούμε να διακρίνουμε πολλές λεπτομέρειες.

«Αυτός ο γαλαξία συχνά θεωρείται σωσίας του Γαλαξία μας, λόγω των ομοιοτήτων τους» δήλωσε η ESA.

Η εικόνα που μας έστειλε ο Ευκλείδης δείχνει καθαρά τους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία νέων άστρων. Οι κολοσσιαίοι βραχίονες συμπιέζουν αέριο πυροδοτώντας έτσι την αστρική δημιουργία. Σύμφωνα με την ESA, το μεγαλύτερο μέρος του σχηματισμού άστρων, γίνεται σε αυτούς τους βραχίονες.

NGC-6744
Ο σπειροειδής γαλαξίας GC 6744 σε φόντο πολλών περισσότερων γαλαξιών και αστεριών επίσης. Πίστωση: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA // Επεξεργασία εικόνας από τον J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay) / G. Anselmi

Στον δικό μας γαλαξία, ο Ήλιος και η Γη βρίσκονται μακριά από το γαλαξιακό κέντρο σε έναν από τους βραχίονες, εξηγεί η NASA. Όταν έχουμε νύχτα χωρίς φεγγάρι και είμαστε σε πολύ σκοτεινό σημείο, μακριά από τα φώτα τις πόλης, μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο μέρος του Γαλαξία μας στον Ουρανό. Είναι μια ζώνη φωτός, που απλώνεται στον ουρανό. Πρακτικά κοιτάμε προς το κέντρο του Γαλαξία μας.

Η NASA θεωρεί τον NGC-6744 είναι ο πιο όμοιος γαλαξίας με τον δικό μας στο σύμπαν που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η NASA τον αποκαλεί τον “μεγάλο αδερφό μας”, καθώς είναι μεγαλύτερος από τα 100.000 έτη φωτός που δικού μας Γαλακία, φτάνοντας τα 175.000 έτη φωτός. Ο Γαλαξίας μας, αν και μικρότερος, περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια και τρισεκατομμύρια εξωπλανήτες.

Αυτή η εικόνα που μας έστειλε ο Ευκλείδης, απαιτεί υψηλή λεπτομέρεια, γιατί οι αστρονόμοι ψάχνουν για ένα σχεδόν άπιαστο, αν και πανταχού παρόν, στόχο. Αυτός δεν είναι άλλος από την σκοτεινή ύλη. Γνωρίζουμε την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, καθώς επηρεάζει βαρυτικά τα αντικείμενα που μπορούμε να δούμε, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα τι είναι ακριβώς.

“Αυτό μπορεί να είναι μια έκπληξη, αλλά δεν γνωρίζουμε από τι αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. Σοβαρά, δεν το γνωρίζουμε”, εξηγεί η NASA .

Τι κάνει επιτέλους η Κίνα στο διάστημα; Νέο μυστηριώδες αντικείμενο σε τροχιά…

Οι αστρονόμοι υποπτεύονται πως ένα 95% του σύμπαντος είναι σκοτεινή ύλη και ενέργεια. Για να το κατανοήσουν καλύτερα, οι κοσμικοί ερευνητές πρέπει να παρατηρήσουν τα ακριβή «σχήματα, αποστάσεις και κινήσεις δισεκατομμυρίων γαλαξιών σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός», είπε η ESA.

Αυτή η φιλόδοξη επιστημονική προσπάθεια μόλις ξεκίνησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.