Οι φήμες γύρω από τη σχέση Samsung και AMD, καθώς και το ποια μπορεί να είναι τελικά η κατάληξη της ποικίλουν. Κάποιες πηγές θέλουν τις δύο εταιρείες να διακόπτουν τη συνεργασία τους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ισχύει το αντίθετο. Μάλιστα, φαίνεται ότι θα μπορούσε η συνεργασία τους να επεκταθεί και πέρα των flagship chipset, με πρώτο αποτέλεσμα αυτής τον Exynos 1480.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής εντοπίστηκε σε benchmark και η καταχώρηση αποκαλύπτει ότι έχει GPU από την AMD. Το SoC δεν έχει δοκιμαστεί σε συσκευή, κάτι απόλυτα λογικά μιας που φαινομενικά απέχουμε αρκετά από την κυκλοφορία του πρώτου smartphone που θα χρησιμοποιεί αυτόν τον επεξεργαστή. Πιθανώς να τον δούμε στο Galaxy A55 που θα κυκλοφορήσει σε περίπου έξι μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Exynos 1480 έχει οκτώ πυρήνες, οι τέσσερις είναι χρονισμένοι στα 2.75GHz και οι άλλη τέσσερις στα 2.05GHz. Συγκριτικά, ο Exynos 1380 έχει 4+4 διαμόρφωση με χρονισμούς 2.4GHz και 2GHz. Η GPU του επερχόμενου mid range SoC είναι η Xclipse 530. Πρόκειται για την πρώτη Xclipse 5xx GPU που αναμένεται να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες GPU σε mid range επεξεργαστές.

Η Xclipse 530 θα χρησιμοποιεί παλαιότερη αρχιτεκτονική, σε σύγκριση με τις Xclipse 9xx. Η Xclipse 920 χρησιμοποιεί την RDNA 3 αρχιτεκτονική της AMD, ενώ η Xclipse 530 θα χρησιμοποιεί την RDNA 2 αρχιτεκτονική της AMD. Παρόλο που οι επιδόσεις της 530 θα είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές της 920, ή και της 940 του Exynos 2400, θα είναι σίγουρα υψηλότερες από τον ανταγωνισμό. Επίσης, δεν ξέρουμε αν θα υποστηρίζει ray tracing, γιατί έχει πολλές απαιτήσεις.

Όπως και να έχει, το δεδομένο είναι ένα, προς το παρόν οι AMD και Samsung συνεχίζουν να συνεργάζονται και επεκτείνουν τη συνεργασία τους στη mid range κατηγορία με τον Exynos 1480. Ελπίζουμε, αν αυτό το SoC είναι τόσο ισχυρό όσο αναμένεται τα smartphones που το χρησιμοποιούν να έχουν και αντίστοιχα καλά συστήματα ψύξης, αλλιώς δεν πρόκειται να δούμε τρελές επιδόσεις – τουλάχιστον όχι χωρίς υπερθέρμανση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.