Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τα μυστήρια του εσωτερικού πυρήνα της Γης; Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) επιβεβαίωσε ότι η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα έχει επιβραδυνθεί. Η ανακάλυψη αυτή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει στο κέντρο του πλανήτη μας και πώς μπορεί να μας επηρεάσει.

Η ομάδα από το USC βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτή η αλλαγή στην περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα της Γης θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάρκεια των ημερών, αν και μόνο κατά μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Έτσι, μην ανησυχείτε για την επαναφορά των ρολογιών, ακόμη.

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι μια εξαιρετικά καυτή και πυκνή σφαίρα από σίδηρο και νικέλιο. Βρίσκεται πάνω από 3.000 μίλια κάτω από τα πόδια μας και δεν είναι εύκολο να μελετηθεί. Ωστόσο, η κατανόηση των χαρακτηριστικών του θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της Γης.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 121 επαναλαμβανόμενους σεισμούς που καταγράφηκαν μεταξύ 1991 και 2023 γύρω από τις Νότιες Σάντουιτς Νήσους στον Νότιο Ατλαντικό. Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν μέσα στον πλανήτη, μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη θέση και την κίνηση του εσωτερικού πυρήνα.

Τεράστια σύγκρουση του Γαλαξία μας με κάτι τεράστιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ζωής της Γης

Η εμφανής οπισθοχώρηση του εσωτερικού πυρήνα της Γης σε σχέση με την επιφάνεια της μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η κίνηση του υγρού σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας ή οι βαρυτικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο.

Οι αλλαγές στην ταχύτητα, οι αναστροφές και οι ταλαντώσεις του εσωτερικού πυρήνα δεν είναι ασυνήθιστες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις ημέρες και τις νύχτες θα ήταν πολύ μικρές – της τάξης του χιλιοστού του δευτερολέπτου – και πιθανότατα θα περνούσαν απαρατήρητες μέσα σε άλλα φυσικά φαινόμενα.

Η μελέτη αυτή συμβάλλει στην κατανόηση των βαθιών γεωλογικών μυστηρίων της Γης. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις μετατοπίσεις στην περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα της Γης και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να δημοσιεύουν τα ευρήματα τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τί καύσιμο χρησιμοποιείται για να φλέγεται ο πυρήνας της γης , από πού τροφοδοτεί και πόση επάρκεια υπάρχει?

  2. Ότι νάναι .μέτρησαν και τον πυρήνας τώρα και έχουν και άποψη .πραγματικά γελοίο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.