Οποιοσδήποτε θα εκνευριζόταν αν άφηνε τα πιο πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητο, δίχως τρόπο να τα πάρουμε πίσω, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται 140 εκατομμύρια μίλια σε απόσταση από τη Γη. Ακριβώς με αυτή τη προοπτική είναι αντιμέτωπη η NASA. Η πολυδάπανη αποστολή επιστροφής του πιο πολύτιμου φορτίου του Άρη δεν βρίσκεται σε καλό σημείο.

Elon Musk φορτίο Άρη
Η σειρά φωτογραφιών δείχνει πλήθος σωλήνων δειγμάτων που αποθηκεύτηκαν από το Perseverance της NASA εντός του χώρου προσεδάφισης της αποστολής στον κρατήρα Jezero.

Η αποστολή αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απίστευτη εκτόξευση του κόστους  ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα χρονοδιάγραμμα σε καθυστέρηση μέχρι το 2040 για την επιστροφή του πολύτιμου φορτίου στη Γη. Δυστυχώς η αναμονή είναι πολύ μεγάλη, είχε αναφέρει ο Bill Nelson της NASA.

Η διαστημική υπηρεσία θα στραφεί πλέον σε ιδιωτικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να παρέχουν λύσεις για την αναβίωση της αποστολής. Αν μπορέσουν, η αποζημίωσή τους θα είναι η μεγαλύτερη στο σύμπαν, η ευκαιρία δηλαδή να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στο κυνήγι της ζωής και της κατοικησιμότητας του γειτονικού πλανήτη μας. Είμαστε τόσο κοντά αναφέρει η Amy Williams, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Βρήκαν επιτέλους τον Πλανήτη 9 στο ηλιακό μας σύστημα!

Η επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη ή αλλιώς MSR, όπως είναι γνωστή η αποστολή, σχεδιάστηκε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ο στόχος ήταν να προσεδαφιστεί ένα rover στον Άρη, να συλλέξει δείγματα επιστημονικού ενδιαφέροντος από μια τοποθεσία που θα μπορούσε να έχει φιλοξενήσει ζωή και να τα επιστρέψει στη Γη. Το πρώτο μέρος της αποστολής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με το Perseverance να τριγυρνά σήμερα γύρω από τον κρατήρα Jezero, πλάτους 28 μιλίων, ο οποίος πιστεύεται ότι περιείχε μια αρχαία λίμνη που στέγνωσε πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, με περίπου δύο δωδεκάδες δείγματα.

Η επόμενη φάση της αποστολής υποτίθεται ότι θα είχε ξεκινήσει μέχρι το 2031, συλλέγοντας τα δείγματα αυτά από το Perseverance και εκτοξεύοντας τα πίσω στη Γη με ένα ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο το 2033.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ωστόσο, μια ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι ο στόχος αυτός ήταν ανέφικτος, δεδομένων των καθυστερήσεων και των υπερβάσεων του κόστους του προγράμματος.

Στις 15 Απριλίου η NASA δημοσίευσε μια απάντηση στην έρευνα αυτή, που συμφωνούσε με την εκτίμηση. Ο οργανισμός δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερες επιλογές για την επίτευξη του στόχου της επιστροφής των δειγμάτων του Perseverance στη Γη. Η λύση της αποτελεί “έκπληξη”, λέει ο Casey Dreier, ανώτερος σύμβουλος διαστημικής πολιτικής της Planetary Society. Η NASA ζητά από ιδιωτικές εταιρείες να υποβάλουν ιδέες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αποστολή με χαμηλότερο κόστος και σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αυτό λοιπόν που επεξεργάζεται η NASA αυτή τη στιγμή είναι ο πύραυλος Starship της SpaceX. Η NASA χρηματοδοτεί ήδη το Starship, τον μεγαλύτερο πύραυλο στην ιστορία, με δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια – αλλά το Starship έχει επίσης τη δυνατότητα να εκτοξεύει τεράστια ωφέλιμα φορτία από άλλους κόσμους και να επιστρέφει στη Γη.

Το Starship έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει ολόκληρους τόνους από τον Άρη μέσα σε περίπου 5 χρόνια, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Elon Musk στο X, στις 15 Απριλίου, σε απάντηση στην πρόσκληση της NASA για την αποστολή MSR. Οι σχεδιαζόμενες δυνατότητες του Starship είναι τόσο τεράστιες, στην πραγματικότητα, που ο πύραυλος θα μπορούσε να απλοποιήσει άμεσα την αποστολή MSR. Με λίγα λόγια, ακόμη και ολόκληρο το Perseverance θα μπορούσε να χωρέσει στο Starship και να γυρίσει πίσω στη Γη.

Είναι η σημαντικότερη αποστολή της NASA, καθώς τα δείγματα θα επιτρέψουν την ακριβή χρονολόγηση της ύπαρξης νερού στον κρατήρα Jazero πριν από εκατομμύρια χρόνια και της πιθανούς ύπαρξης ζωής. Αλλά ακόμη και ζωή να μην ανακαλυφθεί, τα δείγματα είναι υψίστης σημασίας, καθώς υπάρχουν πτυχές της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος για τις οποίες μπορούμε να μάθουμε μόνο με την επιστροφή των δειγμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.