Το πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό είναι πραγματικά πολύ λυπηρό. Τώρα η NASA κάνει μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια, ώστε να σώσει αυτή την αποστολή.

Ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson και η επικεφαλής επιστήμης του οργανισμού, Nikki Fox, ανακοίνωσαν εχθές πως θα αναζητήσουν λύσεις για βοήθεια από την διαστημική βιομηχανία, σε επίσημο αίτημα για νέες ιδέες. Το εργαστήριο Jet Propulsion Lab του οργανισμού, που είχε αναλάβει την αποστολή για την επιστροφή των δειγμάτων, έχει ήδη χάσει 530 υπαλλήλους λόγω περικοπών, που είναι το 8% του δυναμικού του. Παράλληλα, έχουν διακοπεί συνεργασίες με πάνω από 40 εργολάβους, λόγω των οικονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζει η διαστημική υπηρεσία.

Η NASA αναζητά νέες προτάσεις και ιδέες για την αποστολή που θα μειώσουν τις δαπάνες και θα επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, ζητάει την βοήθεια όλων των πανεπιστημιουπόλεων της NASA, ώστε να βοηθήσουν το εγχείρημα. Η NASA ελπίζει πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχει καταφέρει να συλλέξει νέες ιδέες.

ΝΑΣΑ ανακοίνωση Άρη
Αυτοί οι σωλήνες κρατούν δείγματα πυρήνων βράχου και ρεγολίθου (σπασμένου βράχου και σκόνης) που συλλέχθηκαν από το ρόβερ Perseverance της NASA για την εκστρατεία Mars Sample Return, η οποία στοχεύει να φέρει κομμάτια του Άρη πίσω στη Γη για πιο προσεκτική μελέτη. (NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Τι γίνεται όμως αν δεν καταφέρει η NASA να βρει πρακτικές λύσεις; Ο διαχειριστής Bill Nelson απάντησε «Καλύτερα από το να μην προσπαθήσεις».

«Υποψιάζομαι ότι οι άνθρωποι της NASA και των εργολάβων μας και των κέντρων μας και της JPL ήδη έχουν το μυαλό τους στο θέμα, αυτοί είναι άνθρωποι που μπορούν να καταλάβουν αρκετά δύσκολα πράγματα», είπε κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με δημοσιογράφους.

Η αποστολή Mars Sample Return είναι ιδιαίτερα σύνθετη και έχει σαν στόχο να φέρει πίσω στην Γη τα δείγματα από πέτρες και χώμα, που έχουν συλλέξει τα rovers από τον Άρη. Όμως η αποστολή δεν είναι εύκολη και το αυξημένο κόστος της οδήγησε σε απολύσεις. Τώρα το Κογκρέσο απειλή με ακύρωση του προγράμματος.

Έλεγχοι από ανεξάρτητες αρχές έχουν καταλήξει πως η αποστολή θα κοστίσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια, για να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2030, αλλιώς θα έπρεπε να αναβληθεί μέχρι την δεκαετία του 2040. Βέβαια αυτές οι προβλέψεις κόστους, είναι 50% υψηλότερες από αυτές που πρότειναν οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής.

Η μη κομματική Planetary Society, είπε πως το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για να το πετάξουν.

«Κάντε την επιστήμη, κάντε το τώρα και κάντε το με ισορροπία», έγραψε ο Casey Dreier , ανώτερος σύμβουλος διαστημικής πολιτικής της ομάδας.

NASA: H ανακοίνωση για τα δείγματα του Άρη – Μια μεγάλη απογοήτευση

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε, είναι πως είναι ντροπή για το ανθρώπινο είδος να βρίσκει πάντα τα χρήματα και τα μέσα όταν πρόκειται να κάνει πολέμους, αλλά όταν έρχεται σε αυτά που πάνε είδος μας σε άλλα επίπεδα νόησης και εξερεύνησης, να μιλάμε για περικοπές. Δεν γίνεται η επιστήμη και η τεχνολογία να έχουν χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις από τους πολέμους και από τις αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις. Όταν η ίδια η NASA έχει προβλήματα χρηματοδότησης, δείχνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το ανθρώπινο είδος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρητήρια για τον σχολιασμό! Συνυπογράφω την τελευταία παράγραφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.