O CEO της Tesla, SpaceX και xAI, Elon Musk, προειδοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την δημογραφική κατάρρευση της χώρας μας, γράφοντας πως είναι «Ο θάνατος της Ελλάδας»
Στην ανάρτησή του περιλαμβάνει την είδηση πως κλείνουν πάνω από 700 σχολεία στη χώρα, λόγω έλλειψης μαθητών, αφού δεν υπάρχουν πλέον παιδιά να γεμίσουν τις θέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μέσος όρος γεννήσεων ανά γυναίκα της χώρας, είναι περίπου 1.3, αρκετά κάτω από το 2.1 που πρέπει να έχουμε για να θεωρείται πως οι νέες γενιές αντικαθιστούν τις προηγούμενες. Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός γερνάει ραγδαία και πάρα πολλοί από τους νέους ανθρώπους, εγκαταλείπουν την χώρα, για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Για τη χρονιά 2025-2026 συγκεκριμένα, 721 σχολεία θα κλείσουν, αφού δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν το ελάχιστο όριο των 15 μαθητών που απαιτείται για να παραμείνουν ανοιχτά, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο.
The death of Greece https://t.co/zZt4Unl7rQ
— Elon Musk (@elonmusk) September 2, 2025
Το τελευταίο δημοσίευμα των Financial Times, έρχεται με περισσότερες πληροφορίες, γράφοντας:
«Τα λουκέτα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 5% των σχολείων της χώρας και δεν περιορίζονται σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά, αλλά επεκτείνονται και σε τμήματα της Αττικής, όπου οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για δημογραφική κατάρρευση», σχολιάζει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που φιλοξενεί και τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη: “Οι σχολικές αίθουσες αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των μαιευτηρίων μας και τον αριθμό των γεννήσεων, ο οποίος, δυστυχώς, μειώνεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας”».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχει μειωθεί κατά πάνω από 110.000 τα τελευταία επτά χρόνια, μια μείωση 19% σε σχέση με το 2018.
Ταυτόχρονα, μεταξύ των απογραφών του 2001 και του 2021, ο αριθμός των γυναικών στην κύρια αναπαραγωγική ομάδα των 20-40 ετών, μειώθηκε κατά 500.000, μια μείωση της τάξης του 31%.
Τι ισχύει με τις μεταφορές και πληρωμές μέσω IRIS – Πότε μπορεί να ελεγχθούν από την εφορία
Σύμφωνα με τους συντάκτες των Financial Times, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη πτώση στον αριθμό των πιθανών γονέων, κάτι που φυσικά είναι λογικό.
Το 2022 οι ετήσιες γεννήσεις είχαν πέσει κάτω από τις 80.000, ενώ το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε πάνω από διπλάσιους θανάτους, από τις γεννήσεις.
Οι Ελληνίδες αποκτούν πλέον το πρώτο τους παιδί σε μέση ηλικία άνω των 32 ετών. Η γονιμότητα έχει πέσει στο 1,35 -από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη- ενώ οι γεννήσεις εκτός γάμου παραμένουν σπάνιες».
Όπως καταλαβαίνουμε τα πράγματα δεν είναι καλά για την χώρα μας, που η κατάστασή της δεν κάνει εύκολο για τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν πάνω από 1 παιδί. Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα, σύντομα ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί δραματικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Elon Musk προειδοποιεί για το πρόβλημα της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.