Στο απέραντο βασίλειο του διαστήματος, οι αστρονόμοι βρήκαν μια απροσδόκητη ουράνια ύπαρξη: το Chivito του Δράκουλα (Dracula’s Chivito). Με επικεφαλής τον Ciprian Berghea του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε αυτό το περίεργο αντικείμενο στον Γαλαξία μας, το οποίο κέρδισε το όνομά του από το φημισμένο σάντουιτς με κρέας της Ουρουγουάης.

Σε αντίθεση με το γαστρονομικό του ομώνυμο, το Dracula’s Chivito δεν είναι γαστρονομικό δημιούργημα, αλλά ένα αναδυόμενο αστέρι που περιβάλλεται από έναν πυκνό δίσκο σκόνης και αερίου. Όταν το βλέπουμε από το πλάι, αυτή η διάταξη μοιάζει εντυπωσιακά με ένα σάντουιτς, αν και σε κοσμικές αναλογίες.

Η παράδοση της ονομασίας βρίσκει προηγούμενο σε μια παρόμοια ανακάλυψη που έγινε το 1985 – το Χάμπουργκερ του Γκόμεζ. Παρά την εμφάνισή του που μοιάζει με χάμπουργκερ, η περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε ότι το Χάμπουργκερ του Γκόμεζ είναι ένα νεοσύστατο αστέρι που βρίσκεται περίπου 900 έτη φωτός μακριά.

Το Dracula’s Chivito μοιράζεται εντυπωσιακούς παραλληλισμούς με το ουράνιο αντίστοιχο. Τοποθετημένο σε απόσταση περίπου 980 ετών φωτός, έχει παρόμοιο προσανατολισμό, με τον δίσκο σκόνης και αερίου να τέμνει το φως του αστεριού, μοιάζοντας με γέμιση σάντουιτς. Αυτή η μοναδική προοπτική προσφέρει πληροφορίες για τη διαδικασία σχηματισμού άστρων, που αποκλίνουν από τις συμβατικές αφηγήσεις που παρατηρούνται σε αστρικά φυτώρια.

Μέσα από σχολαστική ανάλυση, οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει βασικά χαρακτηριστικά του Chivito του Δράκουλα. Το κεντρικό αστέρι, πιθανότατα ένα καυτό Herbig Ae-type, καίγεται σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τα 8.000 Kelvin. Γύρω του, ένας δίσκος που εκτείνεται σε 1.650 αστρονομικές μονάδες περιέχει υλικό που ισοδυναμεί με περίπου 0,2 ηλιακές μάζες.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως δύο προεξέχοντα νήματα που θυμίζουν κυνόδοντες, προσδίδουν αξιοπιστία στον απόκοσμο συνονόματό του. Αυτή η τρελή ανακάλυψη όχι μόνο προσφέρει μια ματιά στην κατακόρυφη δομή του σχηματισμού άστρων, αλλά εγείρει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την επικράτηση μεμονωμένων μωρών αστεριών στον κόσμο.

Ο δαιμονικός κομήτης με τα κέρατα πλησιάζει τι Γη. Τι προβληματίζει τους επιστήμονες;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.