Υπάρχει ένας τεράστιος αστεροειδής, ο Apophis, από τον θεό του χάους και της καταστροφής, της Αιγύπτου. Αυτός ο αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη και θα κάνει ένα κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας το 2029.
Ο Apophis πρώτη φορά εντοπίστηκε το 2004 και το 2017 οι επιστήμονες πίστευηαν πως είχε 2.7% πιθανότητες να πέσει στην Γη, κατά το πέρασμα του 2029. Πιο αναλυτική μελέτη, μείωσε τις πιθανότητες σχεδόν στο μηδέν για το πέρασμα του 2029, αλλά και αυτό του 2036.
Ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει ξυστά από τον πλανήτη μας, την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2029, σε μια απόσταση 29.500 χιλιομέτρων. Ωστόσο, ο Paul Wiegert, ένας Καναδός ειδικός, έχει αποκαλύπτει ότι αυτή η απόσταση θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά εάν ο Apophis έρθει σε επαφή με ένα «μικρό αντικείμενο». Σύμφωνα με τον Wiegert, ένας μικρός αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τον Apophis και να τον εκτρέψει ελάχιστα, ώστε να τον οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Γη.
Η στατιστική πιθανότητα για ένα τέτοιο χτύπημα, που θα μπορούσε να θέσει τον αστεροειδή σε τροχιά προς τη Γη, έχει πιθανότητα 5%.
Σε μια κάπως δυσοίωνη προειδοποίηση, ο ειδικός δήλωσε: «Ένα επιπλέον στοιχείο της ιστορίας είναι ότι το Apophis δεν παρακολουθείται σε μεγάλο βαθμό από τηλεσκόπια, από τον Μάιο του 2021 και θα παραμείνει έτσι μέχρι το 2027».
“Αυτό προκύπτει απλώς και μόνο λόγω της σχετικής γεωμετρίας του Apophis, της Γης και του Ήλιου, που βάζει τον αστεροειδή στον ουρανό της ημέρας για το εν λόγω χρονικό διάστημα.”
Η ESA στοχεύει στον γιγάντιο αστεροειδή Apophis με την αποστολή Ramses
Βέβαια, ακόμα και αν ο Apophis χτυπηθεί από αστεροειδή, οι πιθανότητες να μας χτυπήσει το 2029, παραμένουν αρεκτά χαμηλές, οπότε δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε.
Όπως και να έχει, το 2029 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον τεράστιο Apophis, μήκους 450 μέτρων, να περνάει πολύ κοντά από τη Γη, δίνοντας μας ένα πολύ σπάνιο θέαμα. Ελπίζουμε μόνο να μην αναστατώσαμε τους προοληπτικούς, καθώς το ημερολόγιο θα γράφει Παρασκευή και 13, 2029. Πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη, τις έχει λίγο μετά το 2.180. οπότε προς το παρόν είμαστε ασφαλείς.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Planetary Science Journal.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.